Amazon подписа договор с три компании за изстрелване на 83 интернет сателита в ниската орбита на Земята за осигуряване на интернет услуги. Проектът е под името Project Kuiper, предаде CNBC.

Технологичният гигант подписа договори за изстрелване на 38 салетита с United Launch Alliance (ULA) - съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, както и за изстрелване на 18 сателита с европейска компания Arianespace. Освен това компанията е подписала договор с Blue Origin за изстрелване 12 сателити, с опция за до още 15.

Project Kuiper е план на Amazon да създаде мрежа от 3 236 спътника в ниска околоземна орбита, за да осигури високоскоростен интернет до всяка точка на света. Това е подобна услуга, като сателитният интернет на Мъск.

През 2020 г. Федерална комисия по комуникации на САЩ разреши системата на Amazon, а компанията заяви, че ще "инвестира повече от 10 милиарда долара" в изграждането.

Amazon "купи" екипа на Facebook, който разработва услуга за сателитен интернет за $10 милиарда

Amazon "купи" екипа на Facebook, който разработва услуга за сателитен интернет за $10 милиарда

Компанията получи одобрение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ за изстрелване на на 3236 сателита

Въпреки че Amazon не каза кога ще стартира Kuiper, правилата на FCC изискват компанията да разположи половината от планираните си спътници в рамките на шест години - което означава около 1600 в орбита до юли 2026 г. Договорите за изстрелване са на стойност милиарди долари. И четирите компании обаче отказват да говорят за това какви ще са разходите.

Услугата на Мъск за сателитен интернет Starlink вече има 90 000 потребителите света

Услугата на Мъск за сателитен интернет Starlink вече има 90 000 потребителите света

Компанията има планове да започне изстрелването на спътници Starlink със своите ракети Starship

Компанията на Мъск SpaceX вече има преднина пред Amazon в надпреварата за сателитен интернет. Досега е изстреляла около 2000 сателита Starlink, които обслужват около 250 000 клиенти.