Най-старата и една от най-големите банки попечители в Съединените щати, Bank of New York Mellon Corp (BNY Mellon), започва да приема криптовалути за съхранение и да извършва финансови операции с тях, наред с традиционните активи, съобщи Интерфакс.

BNY Mellon е първата от осемте системно важни банки в САЩ, която ще съхранява цифрови активи и ще позволи на клиентите да използват единна платформа за управление както на традиционни активи, така и на криптовалути, съобщиха от банката.

BNY Mellon получи разрешение от департамента на финансовите услуги на Ню Йорк (NYSDFS) да работи с биткойн и етер за определени клиенти от тази есен. Банката ще съхранява "ключовете", необходими за достъп и прехвърляне на тези активи и ще предоставя същите услуги за тези цифрови валути, които предлага за портфейли от акции, облигации, стоки и други класове активи.

На първите етапи тези функции ще бъдат достъпни само за избрани инвестиционни компании. BNY Mellon обаче възнамерява да разшири кръга от клиенти, след като получи регулаторни одобрения.

BNY Mellon обяви плановете си за работа с криптовалути още през февруари миналата година. Банката използва софтуер, разработен от Fireblocks за съхраняване на криптовалути, и софтуер на Chainalysis за анализиране и проследяване на криптовалути, преди да стигнат до банката.