Учени от университета в Мейн (САЩ) разработиха технология за "печатане" на къщи за живеене, направени от рециклируеми материали. Това се съобщава от организацията, пише Лента.ру.

За перспективния метод за строителство, наречен BioHome3D, разказват учени от Центъра за усъвършенствани конструкции и композити (ASCC) на университета в Мейн. С помощта на индустриален 3D принтер, те са успели да "отпечатат" къща от около 180 квадратни метра. Специалистите са използвали биоматериали - специални смоли и дървесни влакна. Обяснява се, че къщата е с високо ниво на топлоизолация и може да бъде напълно рециклирана.

По думите на учените, всички материали по метода BioHome3D са отпечатани на 3D принтер. Основата на къщата е създадена от четири модула и е сглобена на място. Процесът на сглобяване е отнел не повече от 12 часа, а къщата е била свързана към електрическата мрежа за 2 часа. Според изпълнителния директор на ASCC Хабиб Дагер, новата технология позволява да се създадете на 3D принтер цяла къща, а не само нейната основа.

Авторите на проекта BioHome3D уточняват, че изобретената от тях технология ще помогне за решаването на проблема с недостига на работна ръка в строителството и нарушаването на веригата за доставки. Специалистите подчертават, че "отпечатаните" на 3D принтер къщи ще могат да бъдат изградени според пространството, изискванията за енергийна ефективност и естетическите предпочитания на собственика им.

Как да се икономиса от градското осветление - какво ще кажете за светещи растения

Как да се икономиса от градското осветление - какво ще кажете за светещи растения

Възможно е и автомобилите и пешеходците, преминаващи по пътя, да "произвеждат" електричество

А в края на октомври учени от Университета на Централна Флорида обявиха, че "отпечатаните" на 3D принтер тухли от реголит могат да бъдат добър материал за изграждане на базов лагер на Луната. Според експертите, реголитът може да се използва като част от програмата "Артемида".

Това ще позволи да се намалят разходите за създаване на постоянни селища чрез използване на местни за Луната, а не на земни строителни материали. Статия с резултатите от посоченото проучване е публикувана в списание Ceramics International.

По време на експеримента учените са използвали материал, имитиращ свойствата на марсианския и лунния реголит - рохкава почва на повърхността на небесните тела, възникнала в резултат на космическото изветряне.

Домът на бъдещето или как ще си говорим с домашните уреди

Домът на бъдещето или как ще си говорим с домашните уреди

Китайската Xiaomi предлага "умна" саксия за цветя RoPot