Китай временно спря листването в Шанхай и Хонконг на акциите на Ant Group, която направи най-голямото публично предлагане в историята, предава Reuters. Борсата в китайския град замрази листването заради промени в регулаторната среда, гласи нейно съобщение. В него се посочва още, че компанията наскоро е съобщила пред регулаторите за "значителни промени в регулаторната среда". От своя страна това означава, че Ant Group не отговаря на изискванията за търговията, тъй като не е съобщила за промените на потенциалните инвеститори. Дебютът се очакваше в четвъртък, когато на акциите ще започнат да се търгуват и в Хонконг.

Търгуваните в САЩ акции на Alibaba Group Holding, която притежава около една трета от Ant, паднаха с до 8,56% при ръст на S&P 500 преди началото на търговията.

Пекин е отправил предупреждение пред Джак Ма и други старши мениджъри в Ant Group Co., че финтех гигантът ще бъде изправен пред нови ограничения от страна на комунистическите власти, които ще забавят експанзията на компанията. Предупреждението подчертава растящия регулаторен риск пред най-голямото първично публично предлагане в света само дни преди търговския дебют, коментира Bloomberg.

Джак Ма, милиардерът съосновател на Ant и един от най-мощните бизнесмени в Поднебесната империя, бе привикан в понеделник на среща с централната банка и други три финансови регулатора. Нито една от страните не съобщи официално какви теми са дискутирани. Източници от екипа на Ant съобщават пред изданието, че компанията ще бъде изправена пред проверки и ограничение в капитала и левъриджа, подобни на банките.

Едва ли много инвеститори биха били изненадани от стоварването на още регулации, тъй като Китай вече започна да затяга правилата за Ant и други финансови конгломерати. Но срещата може да охлади настроенията покрай най-големия пазарен дебют в историята. Акциите на Ant ще започнат да се търгуват в четвъртък, след като миналата седмица компанията набра поне $34,5 млрд. в IPO, което привлече поръчки за над $3 трлн. от ритейл инвеститорите в Шанхай и Хонконг.

"Регулаторният риск е най-големият риск пред Ant Group", казва Кевин Квек, анализатор в Sanford C. Bernstein. "Смятаме, че новината ще бъде слабо негативна за листването и вярваме, че повечето инвеститори остават оптимисти за дългосрочните перспективи пред Ant. Но те трябва да преоценят прогнозите си за растеж заради очакваните регулации".

Председателят на Ant Eric Jing и главният изпълнителен директор Simon Hu са били на срещата заедно с Джак Ма. Според пресрилийз на разговора са присъствали и представители на Комисията за регулиране на ценните книжа, Държавната администрация за валутния пазар и централната банка. В съобщението се казва, че срещата е била "yuetan", или регулаторно предупреждение.

През последните месеци Ant бе изправена пред нови правила като част от желанието на Пекин да затегне контрола над интернет кредитодателите и компаниите, които оперират по няколко линии. Мерките включват изисквания за капитал и лиценз, ограничение за ипотечните лихви и ограничения върху употребата на собствените активи на Ant за финансиране на бързи потребителски кредити. В понеделник банковият регулатор публикува и чернова на нови правила, според които Ant и другите подобни оператори ще трябва да финанасират по-голям дял от заемите, които предлагат заедно с банки.

Те могат да нанесат значителен удар по Ant, тъй като компанията вече ще трябва да предоставя поне 30% от средствата по заема. Около 2% от заеми на стойност общо $254 млрд., които са преминали през Ant, могат да бъдат намерени в баланса ѝ.

Най-голямото IPO в историята ще направи Ant по-голяма от икономиката на Финландия

Най-голямото IPO в историята прави тази компания по-голяма от икономиката на Финландия

И три пъти по-скъпа от IBM