Първичното публично предлагане на акции на китайската Ant Group е най-горещата тема на фондовия пазар в момента. А причини за това има много. От Bloomberg разглеждат как изглежда готвеното IPO с помощта на няколко различни метрики.

IPO от $34,5 милиарда

От Ant Group смятат, че могат да привлекат капитал в размер на рекордните 34,5 милиарда долара при листването си на борсата. Това ще изпревари предишния исторически дебют на Saudi Aramco от миналата година, когато саудитският гигант спечели 29 милиарда долара.

В допълнение може да се каже, че топ 10 на най-големите IPO-та в историята са още едно доказателство за икономическата и финансова мощ на Азия. 8 от тях са на компании от Азия или Близкия Изток, включително листването на групата на Alibaba, от която е Ant, и на японската SoftBank.

Капитализация от $315 милиарда

Първичното публично предлагане ще повиши пазарната капитализация на китайската компания до впечатляващи висини. При достигането на такава от 315 милиарда долара ще направи Ant по-голяма от размера на икономиките на Египет, Чили или Финландия. В сравнение с други компании, тя ще бъде по-голяма от тази на най-голямата американска банка JPMorgan. Също така Ant ще бъде три пъти по-скъпа от IBM и четири пъти - от Goldman Sachs.

Щастливото число 8

Осмицата е дълбоко закодирана в бъдещето IPO на Ant Group. Тя е късметлийско число в Китай, като наименованието му се римува с "просперитет" и "забогатяване" на мандарин. Шестицата също е щастливо число в страната.

Тикерът на акциите на Ant Group на борсата в Шанхай е 688688, а в Хонконг е 6688. Определената стартова единична цена е от 68,8 юана и от 80 хонконгски долара.

76 милиарда акции

Интересът към IPO-то е голям и идва от различни части на света. Заради това не е учудващо, че институционалните инвеститори са дали поръчки за 76 милиарда акции или над 284 пъти повече от пърновачално обявените, показва заявлението, подадено до борсата в Шанхай.

Богатство от $71,6 милиарда

Бившият учител по английски език Джак Ма, който преди години основава Alibaba с 60 000 долара капитал, се очаква да стане 11-ят най-богат човек в света след листването на Ant Group. Той притежава дял от 8,8% от акциите на компанията, който възлиза на 27,4 милиарда долара според обявената цена на акциите. След IPO-то неговото състояние ще се увеличи до 71,6 милиарда долара, с което ще изпревари Лари Пейдж и Франсоаз Бетанкур-Майерс.