След десетилетия като една от най-добре представящите се акции, Apple Inc. е напът да достигне оценка от $3 трлн.: повече от целия германски пазар на акции. Или икономиката на Великобритания, пише Bloomberg.

Производителят на iPhone трябва да поскъпне със само още 4,52 процента, за да се превърне в първата компания в света, която ще премине тази граница. И то по-малко от четири години след като за първи път надхвърли оценка от $1 трлн.

Снимка 556543

"Постижението е феноменално и подчертава доминацията на американските технологични компании", казва Крег Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda. "И очакваме още толкова много от Apple, което ни кара да се чудим колко големи могат да станат".

Apple се превърна в най-голямата компания в света благодарение на стабилен поток от продукти, които омагьосаха потребителите. Сега, когато пазарът трепери заради опасността от по-високи лихви и коронавируса, инвеститорите гледат на компанията като на сравнително сигурно място да паркират парите си благодарение на постоянния растеж на продажбите и натрупания кеш.

От края на 90-те години акциите на Apple носят 22 хил. процента възвращаемост, или по 28 процента годишно. За същия период S&P 500 връща по 7,5 процента годишно. Други технологични акции се справиха по-добре — Nvidia бележи по 31 процента годишен ръст, а Netflix по 39 процента, но и те са далеч по-малки от Apple.

Във вторник производителят на iPhone поскъпна с още 3,5 процента до $171,18, а в сряда поскъпна с още 2,28 процента, което ѝ даде пазарна капитализация от $2,87 трлн.

Компанията се търгува при 30 пъти печалбата, но според анализаторът от Morgan Stanley Кейти Хюберти акцията е подценена, когато вземем предвид очаквания растеж на приходите от нови продукти в областта на добавената и виртуалната реалност, както и автономните автомобили. Тя повиши прогнозата си до $200 за акция.

Пътят към $3 трлн. не бе без спънки. В края на 2000 г. Apple имаше пазарна капитализация от едва $4,5 млрд. и инвеститорите се надпреварваха да разпрдават. Оценката ѝ се равняваше на кеша, който тя имаше в банката.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Компанията, която печели по $3 000 всяка секунда

Компанията, която печели по $3 000 всяка секунда

За последната година печалбата ѝ расте с 65%