Решението на Apple да намали драстично цената за подмяна на батерии на по-старите iPhone може да увреди сериозно продажбите ѝ през годината, смята анализаторът в Barclays Марк Московиц.

"Дори и малък процент от потребителите да решат да подменят батерията си, вместо да закупят ново устройство, ще има значително влияние върху продажбите", казва той в бележка до клиентите на Barclays, цитирана от Bloomberg.

Наскоро Apple призна, че забавя работата на iPhone 6, 6S и 7, чиито батерии вече не могат да поддържат такъв капацитет заради възрастта си. Целта е да се предотвратят изключвания на устройствата. Потребителите обаче не бяха доволни и компанията се видя принудена да намали цената за подмяна на батериите в световен мащаб.

Анализаторите са съгласни, че ходът е добър от имиджова гледна точка, но някои от тях са притеснени, че това ще нанесе удар върху продажбите на iPhone - продуктът, който отговаря за около две трети от приходите на Apple.

Московиц изчислява, че 519 милиона потребители могат да се възползват от офертата, както и че най-вероятният сценарий е 10 процента от тях да го направят, като 30% от тези 10% да забавят закупуването на ново устройство заради това.

Това означава, че Apple може да изпусне 16 милиона продажби през 2018 г.

Apple обясни защо старите iPhone забавят работа

Apple обясни защо старите iPhone забавят работа

Едно дългогодишно твърдение намери своето частично потвърждение