Американският технологичен гигант Apple отваря център за обучение в италианския град Неапол.

Целта му е да обучава „ново поколение” компютърни програмисти, което да разработва нов софтуер за магазина си за мобилни приложения.

Инициативата е част от тласъка на цялата индустрия да насърчи хората да се научат да пишат кодове заради опасения от недостиг на умения.

Ходът идва в момент, в който Apple се изправя пред сериозна конкуренция от страна на конкурентната платформа за приложения Google Play.

Интересът към приложенията на Android е два пъти по-голям от този към iOS

Интересът към приложенията на Android е два пъти по-голям от този към iOS

Apple обаче бие Google по печалби през 2015 г.

Компанията се надява да разшири обучителната си програма към държави от цял свят.

Главният изпълнителен директор на концерна Тим Кук заяви: „Европа е дом на някои от най-креативните разработчици в света и сме развълнувани да помагаме на следващото поколение предприемачи в Италия да добият уменията, които са им нужни, за да успеят”.

Apple твърди, че магазинът за приложения е създал повече от 1,4 млн. работни места на Стария континент. Великобритания е на първо място с 242 000 служители, работещи по разработване на iOS, следвана от Германия с 209 000, Франция със 163 000 и Италия със 75 000.

Основният конкурент в сектора Google Play е имал двойно повече изтегляния на приложения през 2015 г. според компанията App Annie. Въпреки това Apple изкарва повече пари от мобилните си приложения – отчасти защото популярността на Google е много силна в развиващия се свят, където потребителите харчат по-малко пари за сваляне от интернет.

Европейската комисия прогнозира, че липсата на умения за писане на кодове в Европа може да доведе до недостиг от 900 000 професионалисти по информационни и комуникационни технологии до 2020 година.