Повече от 100% от всичката печалба на пазара на смартфони отиват за американския производител Apple. Изчисленията на анализаторската фирма BMO Capital Markets показват, че технологичният лидер е управлявал рекордните 103,6% от печалбата в индустрията за третото тримесечие на годината.

Как би могло да е възможно това? Обяснението е лесно - подобни "аномалии" се получават, когато други участници на пазара изгубят пари и отчетат негативни финансови резултати. Сред тях за последното тримесечие са HTC и LG.

На второ място след Apple се нарежда Samsung с 0,9% от печалбата в индустрията. Компанията отчете сериозен спад в приходите си заради изтеглянето на дефектния модел Galaxy Note 7, пише Business Insider.

Постижението на производителя на iPhone изглежда още по-впечатляващо, като се има предвид какъв малък дял има компанията по отношение на доставките на смартфони. Apple държи едва 13,2% от продажбата на "умни" телефони за разглеждания период. 

Експертите обаче не очакват през 2017 година американската компания да задържи това високо ниво на печалбата. Те прогнозират, че Samsung ще успее да се възстанови след фиаското на Note 7 и ще върне позициите си на пазара.