Apple драстично свива производството на iPad, за да пренасочи повече компоненти към iPhone 13, съобщава Nikkei Asia, цитирайки няколко източника. Ходът е знак, че световният недостиг на полупроводници засяга компанията повече от очакваното.

Производството на iPad през преходните два месеца е намалено с 50 процента от първоначалните планове на Apple. Компоненти, предназначени за по-стари модели iPhone, също се пренасочват към последното поколение. (Apple все още продава iPhone 11, 12 mini и 12, както и SE.)

iPad и iPhone споделят редица компоненти.

Продуктът на Apple, за който се чака най-много, не е този, който си мислите

Продуктът на Apple, за който се чака най-много, не е този, който си мислите

Той дори не получи официално представяне, но интересът към него е огромен

Компанията приоритизира iPhone 13 отчасти заради прогнозираното по-силно търсене на телефони отколкото на таблети на западните пазари. Европа и Америка отговарят за 66 процента от приходите на гиганта.

Най-големият брой закупени iPhone също така идва месеци след официалното им представяне, което бе на 24 септември.

Търсенето на iPad също е силно, благодарение на работата от вкъщи. През тази година продажбите растат с 6,7 процента до 53,2 млн., с което таблетът на Apple си осигурява 32,5 процента пазарен дял, по данни на IDC.

По време на отчета си за третото тримесечие на 2021 г. компанията призна за проблемите във веригите за доставки. Главният финансов директор Лука Маестри прогнозира спад на продажбите на iPad през последните три месеца на годината заради ограничените компоненти. Главният изпълнителен директор Тим Кук пък заяви, че през третото тримесечие компанията е отчела $6 млрд. по-малко приходи заради недостига. Ударът това тримесечие ще е още по-голям, допълни той.

Apple загуби $6 млрд. заради проблемите в доставните вериги

Apple загуби $6 млрд. заради проблемите в доставните вериги

За първи път от 2016 г. компанията не бие очакванията на анализаторите