Приходите на Apple за третото тримесечие на 2021 г. нараснаха с 29 процента до $83,86 млрд. спрямо същия период на миналата година, но са под очакванията на анализаторите, предава CNBC. Пред медията главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че компанията изчислява, че е загубила $6 млрд. приходи за проблемите в доставните вериги - недостига на полупроводници и затварянето на заводи в Югоизточна Азия заради Covid-19.

Apple отчете и $1,24 печалба на акция - точно колкото прогнозираха анализаторите. Но така това тримесечие е първото от април 2016 г., в което компанията не бие прогнозите и първия път от май 2017 г., в който приходите не достигат първоначалните очаквания.Акциите на гиганта поевтиняха с три процента след публикуване на отчета.

Данните показват, че продажбите на iPhone са нараснали с 47 процента до $38,87 млрд., но остават под очакванията за $41,51 млрд. Приходите от различните услуги достигат $18,28 млрд., ръст от 25,6 процента. Продажбите на Mac растат с 1,6 процента до $9,18 млрд., а на iPad с 21,4 процента до $8,25 млрд.

От началото на пандемията Apple не е правила прогнози за представянето си. Сега Кук заяви, че очаква компанията да постигне "солиден растеж на приходите" през последните три месеца на 2021 г. и най-доброто тримесечие в историята на компанията, въпреки че очаква ударът от проблемите в доставните вериги да е още по-голям от отчетените $6 млрд. през миналото тримесечие.Лука Маестри, главен финансов директор, заяви пред анализаторите, че очаква продажбите на iPad да спаднат заради проблеми с доставките, а останалите категории ще растат.

За последните 12 месеца компанията отчита $366 млрд. приходи, ръст от 33 процента спрямо същия период на миналата година. Печалбата достига почти $100 млрд.

Apple господства над смартфон пазара със 75% от печалбата

Apple господства над смартфон пазара със 75% от печалбата

Как се представят останалите?