Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca през първото полугодие е увеличила приходите си с 23%, до 15,54 милиарда долара. От тях 1,169 милиарда долара са получени от продажбата на ваксината срещу COVID-19, е видно от финансовите отчети на компанията.

"Общият приход от продажбите на ваксини срещу COVID-19 за полугодието е 1,169 милиарда долара, което отразява доставката на приблизително 319 милиона дози по целия свят", се казва в съобщението.

По -специално, продажбите на ваксината в Европа възлизат на 572 милиона долара, на развиващите се пазари - 455 милиона долара, а в останалата част от развития свят - на 109 милиона долара.

Кога животоспасяващите ваксини срещу COVID-19 се превърнаха в машина за пари за компаниите?

Кога животоспасяващите ваксини срещу COVID-19 се превърнаха в машина за пари за компаниите?

Този въпрос в свой анализ разглеждат от Bloomberg

Чистата печалба на компанията през първата половина на годината е 2,112 млрд. долара, което е с 42% по-вече от същия период на предходната година. Печалбата на една акция е 1,61 долара спрямо 1,17 долара година по-рано, а оперативните приходи са нараснали с 21% до 3,022 млрд. долара.

AstraZeneca, една от най -големите фармацевтични компании в света, тя създадена чрез сливането през 1999 г. на британската Zeneca Group и шведската Astra. Компанията се занимава с разработване, производство и продажба на лекарства за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови, неврологични и онкологични заболявания.

Колко милиарда ще натрупат големите фармацевтични компании от ваксините?

Колко милиарда ще натрупат големите фармацевтични компании от ваксините?

Отговорът на този въпрос е труден, но по-важното е намесата на данъкоплатските пари