След като миналата година коронавирусът се разпространи из цял свят, богатите държави насочиха милиарди долари, за да ускорят процеса по разработването на ваксини, както и за да си осигурят ранни доставки на такива.

Днес, 18 месеца по-късно от началото на кризата, ваксините спасяват животи и помагат за ограничаването на икономическите загуби. Или поне в страните, които могат да си позволят да си закупят дози. Все още фармацевтичните компании са изправени пред един труден въпрос - колко пари трябва да търсят от правителствата, които са затруднени да предпазят населението си от вируса, убил около 4 милиона души.

Отговорът на този въпрос в повечето случаи е много, пишат от Bloomberg в свой анализ. Разходите за ваксините срещу коронавирус са изчислявани на 100 милиарда долара или повече само за 2021 година. Тези, които се очаква да спечелят най-много, са американските производители Moderna и Pfizer, както и китайският Sinopharm.

Досега правителствата са инвестирали поне 10 милиарда долара в разработването на ваксините на Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, както и на германския партньор на Pfizer - BioNTech, показват изчисления от доклад, публикуван през февруари.

Защо за Индия няма достатъчно ваксини?

Защо за страната най-голям производител на ваксини в света няма достатъчно... ваксини?

Отговорът на този въпрос не е лесен

Държавите, които обаче не разполагат с достатъчно средства, за да си набавят необходимите дози, все още изостават сериозно зад развитите страни. А това оставя много части от света под риск от бързо разпространение на новия делта вариант на COVID-19.

"Какво означава публично финансираните ваксини да генерират такива огромни печалби за компаниите, докато в същото време огромна част от световното население остава неваксинирана? Има ли смисъл от тези печалби предвид ограничения достъп, който виждаме като резултат?", пита изследователят от Global Health Centre Анна Безруки.

Въпреки че Pfizer не използва публично финансиране за разработването на продукта си, компанията сключи предварителни споразумения за близо 2 милиарда долара за доставки на ваксини през миналата година. През тази се очаква от тях гигантът да генерира печалби в размер на 26 милиарда долара. Moderna, от своя страна, получи финансова подкрепа от 4,1 милиарда долара през 2020 година. През настоящата от Bloomberg Intelligence изчисляват, че продажбите ѝ ще достигнат около 19 милиарда долара. От AstraZeneca засега посочват, че през миналата година не са генерирали печалба от ваксината си.

Колко милиарда ще натрупат големите фармацевтични компании от ваксините?

Колко милиарда ще натрупат големите фармацевтични компании от ваксините?

Отговорът на този въпрос е труден, но по-важното е намесата на данъкоплатските пари

Междувременно цените, на които отделните държави получават дозите, варират в широки граници. Колумбия досега е изхарчила 1 милиард долара, за да имунизира населението си. За 10 милиона дози страната се е съгласила да плати почти 300 милиона долара, което прави по 30 долара на доза. От правителството посочват, че тази цена включва и транспортните разходи.

Въпреки това тази стойност е двойна на това, което плащат в САЩ за доза на Moderna. Компанията отчита продажби от 1,36 милиарда долара на американския пазар през първото тримесечие на годината при доставката на 88 милиона дози, което прави единична цена от около 15,5 долара. Цените за останалата част на света идват на средно 27 долара на доза, като се имат предвид 14 милиона дози, доставени на различни държави, като Сингапур, Израел и Катар.

"По-високите цени на ваксините могат да попречат на страните, които се нуждаят от препарата на Moderna, да получат достъп до достатъчно дози", посочват в официално писмо група американски професори в областта на здравеопазването заедно с представители на групата Public Citizen. Те изчисляват, че производството на доза от ваксината на американската компания струва под 3 долара.

Moderna създаде пети милиардер само за няколко месеца

Как производителят на ваксини Moderna успя да "създаде" петима милиардери за няколко месеца?

След като през последния месец акциите на компанията са поскъпнали с 29%

Въпреки че много развиващи се пазари се насочиха като алтернатива към закупуването на китайските ваксини на Sinovac и Sinopharm, те също излизат прекалено скъпо за тях. Такъв е примерът със Сенегал. Африканската страна плати 4 милиона долара за 200 000 дози на Sinopharm. Това се равнява на около 20 долара за доза за страна, в която годишният разход за здравеопазване на глава от населението е под 60 долара.

Професорът в университета Бингхамтън Никол Хасун обяснява ситуацията така: "Фармацевтичните компании имат това, което всички искат. И могат да искат за това висока цена. Какво е приемливото ниво за производителите в разгара на пандемията е въпрос, на който трябва да се намери решение".

"Ясно е, че компаниите ще продължат да печелят много, много повече от това, което имат като разходи за производството на ваксините", заключва тя.

Колко ваксини срещу COVID-19 отиват в кофата за боклук?

Колко ваксини срещу COVID-19 отиват в кофата за боклук?

И в какви случаи се прави това