От години Индия произвежда и изнася повече ваксини от която и да е друга държава в света. Все още обаче кампанията по имунизиране на населението ѝ срещу коронавирус, започнала в началото на януари, буксува.

В това отношение най-очевидният отговор за причината е огромното население на страната, която достига 1,39 милиарда души. А организирането на ваксиниране на всички тези хора е нещо, което отнема доста време.

От друга страна обаче доста други фактори спъват плана на правителството за осигуряването на достатъчно ваксини и поставянето им - от проблемни специално разработени за това мобилни приложения, неясни послания от властите, до объркване със записванията за ваксини, пишат от сайта Quartz.

През тази седмица Индия обяви, че всички желаещи над 18 години ще могат да получат ваксина. Реалността обаче е друга - много от отделните щати в страната нямат достатъчно запаси от препаратите, за да предлагат поставянето на достатъчно дози.

Адар Пуунавала, който е главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Serum Institute of India (SII), която е и най-големият производител на ваксини в света, предупреждава, че недостигът на ваксини ще продължи да бъде в сила и през следващите три месеца.

В Мумбай, например, всички ваксинации бяха отложени за няколко дни през миналата седмица. Други щати в Индия пък обявиха планове да забавят поставянето на ваксини на граждани на възраст между 18 и 45 години.

Към края на миналата седмица на едва 28,9 милиона индийци са били поставени по две дози ваксини. Около 200 милиона чакат своята втора доза, а 600 милиона са записани за първа.

Защо страната, в която се произвеждат най-много ваксини в света, не успява да осигури достатъчно такива за собственото си население е въпрос с множество отговори. От една страна правителството на Индия се забави с предприемането на действия в тази посока още през миналата година, а от друга стоят бързо растящите цени на препаратите и неравенството на световния фармацевтичен пазар.

Към май месец, когато страната отчита по 400 000 новозаразени на дневна база, правителството и гиганта в индустрията SII са на нож. Компанията е обвинявана за това, че цените ѝ са нараснали многократно от началото на годината. Ако една доза през януари е струвала 210 рупии, то към днешна дата за нея се плащат между 800 и 900 рупии при разходи за производство между 30 и 80 рупии.

От друга страна Адар Пуунавала твърди, че кризата с ваксините в страната е причинена основно от недостатъчните поръчки, направени от индийското правителство, така че производствения капацитет да бъде увеличен достатъчно, за да отговори на нужните.