От миналата година насам цената на акциите на един от разработчиците на ваксина срещу коронавирус - американската Moderna, достигна космически нива. И така за няколко месеца компанията успя да превърне петима души в милиардери.

Първо в групата на най-заможните хора в света влязоха главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел, както и съоснователят ѝ Ноубар Афеян. Към престижния клуб се присъединиха още едни от първите инвеститори в Moderna - Тимъти Спрингър и Робърт Лангер.

Съвсем наскоро пък американската компания успя да "създаде" пети милиардер. Това е Стивън Хог, който е последният акционер и мениджър в производителя, успял да мине границата от 1 милиард долара. След скорошния скок в цената на книжата на Moderna неговото нетно състояние вече се изчислява на 1,1 милиарда долара, сочат данните на Forbes.

Въпреки че в началото на тази седмица акциите на компанията се понижиха, след като стана ясно, че ваксината на конкурентната ѝ Novavax е на 90% ефективна срещу COVID-19, те все още са с 29% по-скъпи за последния месец.

След 900% ръст: Турският милиардер зад ваксината на Pfizer не е продал нито една акция на фирмата си

След 900% ръст: Турският милиардер зад ваксината на Pfizer не е продал нито една акция на фирмата си

Основателят на BioNTech Югур Сахин води скромен живот, въпреки че е един от най-богатите хора в Германия с над $6 милиарда

Последният скок на книжата на Moderna дойде, след като производителят получи разрешение нейния препарат да бъде използван за имунизиране на младежи. Успоредно с това компанията обяви, че ще увеличи производството си за 2021 година от по-рано очакваните 800 милиона дози до 1 милиард дози.

Хог за първи път става част от екипа на Moderna през 2012 година или две години след като е партньор в McKinsey's. Той притежава 0,4% от акциите на компанията - дял, изчисляван на 365 милиона долара. Към тях обаче той има опции върху акции на стойност от 685 милиона долара. В допълнение Хог е акционер и в още една биотехнологична компания в САЩ.