Авиолиниите се подготвят за рекордно печеливша година през 2016 г. Благодарение на евтиния газ и растящата икономика на САЩ се очаква печалбата им да се увеличи с 10% до 36,3 милиарда долара през следващата година – своеобразен връх в историята на индустрията, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирана от Quartz.

Предвижда се за тази година печалбата да достигне 33 милиарда долара – близо двойно спрямо нивото от предходната 2014 г. от 17,3 милиарда долара.

Колкото и добре да звучи това, оптимистичната прогноза за индустрията отслабва заради факта, че приходите едва покриват разходите.

Цената на капитала на въздухоплавателната индустрия е оценена на малко под 7% за 2015 и 2016 г., а възвръщаемостта на капитала се очаква да достигне съответно 8,3% и 8,6%.

Средно превозвачите все още изкарват по-малко от 10 долара за пътник.

Очакваната печалба се води повече от сили, които до голяма степен са извън контрола на индустрията, като цените на горивата и глобалната икономика, отколкото от бизнес стратегиите на авиокомпаниите. Със спада на цените на суровините обаче големите самолетни превозвачи отчетоха големи печалби вместо да отразят спестяванията върху потребителите чрез по-ниски тарифи.

След 2016 г. се прогнозира забавяне на рентабилността заради цикличния характер на индустрията и повишаването на лихвените проценти, посочва асоциацията.