Сламата е най-евтината фуражна култура, която доставя фибри за всички преживни животни. Това коментира за Агри.БГ Андрей Мачуганов, зърнопроизводител от Ловешка област.

"Нашето предприятие, което преработва между 30 и 50 хиляди тона слама на година, успява да я реализира като фураж на камилите и кравите в Арабския свят", сподели Мачуганов. По негови думи износът се осъществява под формата на бали и на пелети.

Като основно приложение на сламата той посочи, че това е продукт, който се изгаря като биомаса за производство на енергия. Големи предприятия у нас, като "Агрополихим", предприятията за производство на биоетанол, някои ТЕЦ-ове и все повече различни производствени структури използват сламата като алтернативно гориво за производство на енергия, тъй като е възобновяем източник на енергия, поясни още той.

Този природен продукт се намира лесно по нашите ширини и може да намали зависимостта ни от традиционните горива, включително и природния газ.

Мачуганов припомни, ситуацията с недостига на синьо гориво в началото на войната в Украйна и високите продажни цени, от което страдаха индустрията и домакинствата.

Мегапроектите на Саудитска Арабия са толкова скъпи, че дори петролното богатство на страната може да не е достатъчно за реализацията им

Мегапроектите на Саудитска Арабия са толкова скъпи, че дори петролното богатство на страната може да не е достатъчно за реализацията им

Кралството се опира на заеми за първи път от години