Саудитска Арабия тегли заеми, за да финансира редица амбициозни проекти, включително пустинния футуристичен град Неом, който ще е на стойност 500 милиарда долара.

Според проекта амбициозния владетел Мохамед бин Салман - Vision 2030 ("Визия 2030"), Саудитска Арабия трябва да диверсифицира икономиката си и да се отдалечи от изкопаемите горива, Идеята на страната е да се превърне в глобален център за технологии и иновации.

Саудитският суверенен фонд, Публичният инвестиционен фонд, осигурява финансиране за "гигапроекти", които се оценяват на десетки милиарди долари, пише Business Insider.

Финансите на фонда обаче са изчерпани до най-ниското си ниво от декември 2020 г., с около 15 милиарда долара в наличност според The Wall Street Journal.

Кралството се опира на заеми за първи път от години, за да увеличи средствата си, както и да продаде повече акции в държавната петролна компания Aramco според доклада, цитиран от медията.

"Умопомрачително е колко много проекти се планират да бъдат направени тук", коментира Тим Калън от мозъчния тръст на Института на арабските държави от Персийския залив във Вашингтон.

Футуристичният Неом в пустинята на Саудитска Арабия, който от „утопичен“ град за $1 трилион, може да се превърне в кошмар

Футуристичният Неом в пустинята на Саудитска Арабия, който от „утопичен“ град за $1 трилион, може да се превърне в кошмар

Първата част от утопичния град, която трябва да бъде завършена, е остров Синдала

Според него Саудитска Арабия вероятно ще се нуждае от още 270 милиарда долара за Фонда за публични инвестиции до 2030 г. Това вероятно ще изисква допълнителни заеми, както и изяждане на резерви в чуждестранна валута, използвани за обвързване на саудитския риал към долара.

Като част от "Визия 2030", Саудитска Арабия също е отделила 62 милиарда долара за развитието на древния град Дирия, който е близо до Рияд, 23,6 милиарда долара за разработването на луксозен екокурорт в Червено море и 5 милиарда долара за трансформирането на петролна платформа в Персийския залив в курорт за приключенски туризъм. Това са само част от планираните проекти.

През януари правителството на Саудитска Арабия събра 12 милиарда долара от продажба на облигации, според Bloomberg. Според изчисления на Journal продажбата на още 1% дял от акциите на Aramco може да донесе около 20 милиарда долара.

Саудитска Арабия взе втори огромен заем само за 2 месеца

Водеща петролна страна взе втори огромен заем само за 2 месеца

Какъв е срокът на погасяване на емитираните облигации

Според изявление през октомври на Международният валутен фонд саудитците се нуждаят от петрол от около 86 долара за барел, за да финансират ангажиментите си за разходи. Суровият петрол Brentе средно 83 долара за барел миналата година, според Администрацията за енергийна информация на САЩ, доста по-ниско от 101 долара за 2022 г.