В пустинята на северозападна Саудитска Арабия започват да се оформят планове за футуристичен мегаград на стойност трилиони долари. Градът, наречен Неом, е плод на въображението на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Идеята на кронпринцът е да диверсифицира икономиката на Саудитска Арабия и да намали зависимостта й от изкопаеми горива. Престолонаследникът иска да привлече милиарди инвестиции в Неом, като той предвижда града да се превърне в туристическа атракция и глобален център за технологии и иновации.

Десетилетия наред Саудитска Арабия беше е известна с много консервативната си интерпретация на исляма и петролното си богатство, но не и като туристическа дестинация. Това започна да се променя през 2019 г., след като Саудитска Арабия започна да издава първите туристически визи, пише Business Insider.

Престолонаследникът принц Мохамед има амбициозни планове, като иска да привлича 100 милиона посетители в кралството годишно. Основната атракция, разбира се, ще бъде Неом, който е описан на уебсайта си като "най-амбициозният туристически проект в света".

Градът ще бъде построен върху 26 417 квадратни километра в пустинята

Според плановете градът ще работи изцяло с възобновяема енергия. Кораловите рифове и скритите останки на Червено море ще са сред екзотичните атракции. Провинция Табук, където се изгражда Неом, "разполага" с най-дългия участък от крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия.

Първата част от утопичния град, която трябва да бъде завършена, е остров Синдала, който трябва да разполага с яхтени пристанища и луксозни хотели. Властите казват, че ще бъде отворен за посетители от догодина.

Наистина в представите на престолонаследника, проектът може би изглежда много добре, но според критици мащабът и амбицията, вложени в града, може да доведат до там, че той никога да не не бъде напълно реализиран. Още повече - амбициите милиони души да живеят там до десетилетие изглеждат фантастични, коментира Money Week.

За $8,4 млрд.: Саудитска Арабия строи водороден мегапроект

За $8,4 млрд.: Саудитска Арабия строи водороден мегапроект

NGHC ще използва 4 гигавата възобновяема енергия

Основният жилищен район в Неом е т.нар "небостъргач" на име "Линията", дълга 170 км сграда, която пресича пустинята и е описана от дизайнерите като хоризонтален небостъргач.

Саудитска Арабия твърди, че ще успее да запази големи участъци от пустинята и дори ще започне спасяване на изчезнала дива природа.

Активистите обаче продължават да вдигат тревога за някои притеснителни събития в Саудитска Арабия и по точно с правата на човека. През май страната осъди на смърт трима мъже от племето Хауейтат, което живее на земи, предназначени за строежа на Неом. Причината е, че те са отказали да бъдат изселени от мястото, заяви ООН.

"Въпреки че са обвинени в тероризъм, според съобщенията те са били арестувани за съпротива срещу принудително изселване в името на проекта Неом и изграждането на 170-километров линеен "град-небостъргач" наречен Линията", коментираха експертите от ООН.

Според ООН племето е изгонено от три села в района и въпреки обещанията не са ги компенсирали адекватно.

Активистите алармират и са разтревожени от неотдавнашните сделки между Саудитска Арабия и китайските технологични гиганти, които според тях могат да позволят на саудитските служби за сигурност да събират данни от жителите и да ги наблюдават.