ВЕИ инсталация, която е 2 пъти по-мощна от АЕЦ "Козлодуй" и задвижва производството на 600 тона водород дневно - това представлява саудитският мегапроект в "зелената" енергетика NEOM Green Hydrogen Company NGHC), който получи 6,1 млрд. долара финансиране от 23 местни, регионални и международни банки и инвестиционни компании, съобщават световните агенции.

Детайли: Започнат през 2020 г., проектът е общо начинание на саудитската инвестиционна компания NEOM, енергийното дружество ACWA Power и производителя на индустриални газове Air Products. Ще се намира на територията на футуристичния изкуствен остров Oxagon в близост до Суецкия канал в Червено море.

Индия заделя милиарди долари за производството на "зелен" водород

Индия заделя милиарди долари за производството на "зелен" водород

Целта е то да стане по-ефективно

Когато бъде завършена през 2026 г., NGHC ще е най-голямата централа за "зелен" водород в света.

За целта ще бъдат интегрирани соларни, вятърни и водни мощности с общо 4 гигавата - колкото четири реактора като работещите в АЕЦ "Козлодуй". Тази енергия ще се използва за производството на амоняк, който е по-лесен за съхранение и може да се използва директно като гориво или да се разбие на водород и азот.

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Над 20 страни ще увеличат производството на водород с ниски емисии до 2030 година

Сред тях са Германия, САЩ и Япония

С осигуряването на банковото финансиране съвпадна и подписването на договор с Air Products за инженеринг, поръчка и строителство на съоръжението, както и за 30-годишен ексклузивитет при изкупуването на "зеления" амоняк.

Общата стойност на проекта е 8,4 млрд. долара.

Контекст: Производството на водород или амоняк чрез ВЕИ е начин за запазване на енергията за моментите, когато тя не е налична, но е необходима - през нощта, при облачно време, безветрие и т.н.

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Очерта се сътрудничество на България и Германия за производство на "зелен" водород

Обсъдена е реализацията на проект за 15 млрд. евро в комплекса "Марица Изток"

Освен това този тип "зелени" газове са по-подходящи за приложение в индустрии, в които стандартните възобновяеми решения не са практичен вариант - например металургията или корабоплаването.

Към момента се произвеждат около 90 млн. метрични тона водород годишно, но по-голямата част от тях е резултат от процес с участието на изкопаеми горива.

От друга страна: Саудитският проект е безспорно амбициозен, но реалното навлизане на "зеления" водород ще изисква сериозни инвестиции като инфраструктура, съоръжения за електролиза и доставка, отбелязва ESG Today.

Със сигурност Саудитска Арабия ще задели сериозни средства в тази посока - ако петролната монархия желае да запази позициите си в световната енергетика след края на епохата на изкопаемите горива.