Има голям потенциал за сътрудничество между България и Германия за производство в бъдеще на "зелен" водород, стана ясно при посещението на българския президент Румен Радев в Германия.

Германия като водеща европейска индустрия ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда "зелен" водород, каза президентът Румен Радев при посещението си вчера в северния германски град Хамбург, съобщи БТА. Градът, който е вторият по големина в страната, е доказан хъб за разработване на нови технологии в областта на "зеления" водород.

При срещите си в Германската търговска камара с централа в Хамбург и с кмета на града Петер Ченчер, държавният глава очерта предимствата, които България предлага за бизнеса и особено в сферата на водородните технологии - висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение.

Той изрази увереност във възможността за бъдещо ползотворно сътрудничество в тази сфера, както и за съвместно развитие на логистични хъбове в България.

Президентът оцени високо германските постижения в областта на новите технологии за независимост в енергетиката и вече намерените решения в енергийната сфера.

Делегацията, водена от президента, включваше представители на ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия", водещи учени и представители на индустрията в България, които работят по внедряването на водорода, като алтернативен източник на гориво.

Водородната промишленост има голямо бъдеще и може да бъде основа за сътрудничество между България и Хамбург, посочи кметът Ченчер.

Той очерта значимостта на водородните технологии в контекста на войната в Украйна и зависимостта както на Германия, така и на България от руските енергийни доставки. В дискусиите е било обсъдено и как могат да бъдат покрити нуждите от природен газ на двете страни.

Бъдещето на водородните технологии и възможностите за сътрудничество в тази сфера между страната ни и Хамбург е и темата на проведената вчера "кръгла маса" с представители на германския бизнес.

На срещи с бизнеса в Хамбург е обсъдена реализацията на проект за 15 млрд. евро за производство на зелен водород в комплекса "Марица Изток". Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян в чужбина, а друга част да бъде предназначена за балансиране на енергийната система на страната ни, поясняват от президентството.

Държавният глава Румен Радев по-рано вчера посети и "Аурубис" - водещ световен доставчик на цветни метали и един от най-големите преработватели на мед в света. Компанията е и първата в света, която използва водород вместо природен газ за производство на мед по експериментален проект.

Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят "замърсяващите" енергоносители

Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят "замърсяващите" енергоносители

Пазарът на водород, наричан "гориво на бъдещето", се разраства