Правителството на Индия одобри отпускането на 179,9 милиарда рупии (2,15 милиарда долара) по програма за стимулиране на производството на "зелен" водород в страната, съобщи днес The Economic Times.

По данни на изданието, новата програма е разчетена за пет години и предвижда значително разширяване на индустрията за производство на екологично чист водород, като така ще се намалят разходите за производството му в страната с 20%. Понастоящем цената на нисковъглеродното производство на водород в Индия е средно 300-400 рупии (4-5 долара) за 1 кг.

Програмата също така ще помогне за намаляване на промишлените емисии в атмосферата, за постигане на целта за нулеви въглеродни емисии до 2070 година.

Какво представляват "водородните долини" и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Какво представляват "водородните долини" и ще има ли в България такава за €15 милиарда

Водородът може да се използва директно като гориво или преработен в синтетични течни горива

"Зеленият" водород се произвежда чрез електролиза на вода с използване на възобновяеми енергийни източници. През последните години, редица държави започнаха да го разглеждат като важен инструмент за диверсификация на своите енергийни източници и постепенно постигане на въглеродна неутралност.

Според прогнозите, глобалното търсене на водород до 2030 г. ще достигне 130 милиона тона, а до 2050 г. ще надхвърли 600 милиона тона. При това, общата стойност на започналите да се реализират в цял свят проекти в областта на водородната енергетика, вече надминава 240 милиарда долара.

Индия обясни защо купува (толкова много) петрол от Русия

Индия обясни защо купува (толкова много) петрол от Русия

Страната ще продължи сътрудничеството си с Русия