Проекти свързани с производство на водород, които съчетават и изграждане на съответната инфраструктурата и използването му в даден регион, се появяват в цяла Европа. Затова трябва да се направи повече, за да се ускори тяхното развитие, смятат привържениците на горивото на бъдещето. Водородът, който може да бъде произведен от вода чрез електролиза, може да предложи алтернатива на традиционните горива.

Водородът може да се използва директно като гориво или преработен в синтетични течни горива. А ако електролизата се захранва от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), нейното въздействие върху климата е неутрално.

Различни анализи показват, че с развитието на технологиите, само след 10 години ще бъдат постигнати и по-ниски цени на водорода от тези на днешните изкопаеми горива.

Има малко над 20 проекта за водородни долини в Европа и още два във Великобритания, по данни от миналата година, пише Euractiv. Много от проектите се предвижда да са разположени около пристанища, по данни на съвместното предприятие "Горивни клетки и водород", което е публично-частно партньорство и изследва водородната технология.

Тези проекти целят да формират малки водородни възли, които биха могли да служат като стъпка към европейска водородна икономика.

"Изключително важно е да осъзнаем, че за по-бързата и чиста декарбонизация на нашите икономики, водородът ще бъде един от основните елементи", казва Барт Бийбук, изпълнителен директор на FCH /JU.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Партньорската инициатива публикува доклад за напредъка при изграждането на т.нар. водородни долини, който ги класифицира в три типа: малки, локализирани проекти, фокусирани върху мобилността; локализирани, но средно мащабни проекти, които засягат индустрията; много мащабни проекти, които са насочени към международен износ на водород.

"Пейзажът" на водородната долина се разраства и все повече се ръководи от частния сектор", се казва в доклада. Там се посочва още, че "водородните долини ще се увеличат и развият значително през следващите години, както поради нарастващия брой проекти като цяло, както и защото обявените проекти нарастват по размер и сложност".

В Европа има най-високата концентрация в света на водородни долини, според Платформата на водородните долини, която споделя най-добрите практики и данни от 34 проекта в 19 страни по света. Засега Нидерландия се очертава като европейски лидер, тъй като предлага пет проекта за водородни долини на места като пристанището Ротердам, Амстердам и газовия регион Грьонинген.

Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят "замърсяващите" енергоносители

Енергетика на бъдещето или зелените горива, които ще заменят "замърсяващите" енергоносители

Пазарът на водород, наричан "гориво на бъдещето", се разраства

Какво е направено досега

Само четири проекти за водородни долини в световен мащаб са изпълнени изцяло, по данни от миналата година. В това число е и завършен проект в Дания, където водородът, произведен от вятърна енергия, балансира електроенергийната мрежа и се използва в транспорта и промишлеността.

По мнение на представители на водородната индустрия в Европа, политиците би трябвало да положат повече усилия, за да се реализират такива проекти.

"Докладът на партньорската инициатива идентифицира няколко основни "бариери", които все още съществуват. Една от тях е получаването на подкрепа за публично финансиране, за да се обезпечат проектите. Втората е намирането на "чисти" водородни доставчици и подписването на дългосрочни договори, които да направят проектите рентабилни", подчертава Бийбук.

"Трето, трябва да бъде осигурена технологична готовност на всички горивни клетки и приложения на водорода, които се изискват. И накрая, трябва да бъде създадена адекватна правна регулаторна подкрепа, например при стандартизацията и бързото одобрение на водородни проекти", обобщава Бийбук.

Европа и водородните долини

Шарлот дьо Лоржерил от консултантска компания Sia Partners определи Германия като водеща страна в използването на водород в сферата на транспорта, Франция - при производството му, а Нидерландия вече има голяма газова инфраструктура, благодарение на находищата на природен газ.

Европейският съюз се стреми да увеличи дела на водорода в енергийните си доставки от 2% през миналата година, на 12-14% до 2050 г. и насърчава сътрудничеството между държавите в тази посока.

Например френският петролен гигант Total и доставчикът на електроенергия Engie се обединиха, за да разработят най-голямата площадка за производство на "зелен" водород в страната.

България също има планове относно водорода

Сравнително скоро стана известно, че има проект за peaлизaциятa нa водородна долина зa общо 15 млpд. eвpo зa пpoизвoдcтвo нa "зeлeн" вoдopoд в ĸoмплeĸca "Mapицa Изтoĸ". Инвecтициoннитe нaмepeния пpeдвиждaт cъвмecтнo финaнcиpaнe oт cтpaнa нa бизнeca нa cъздaвaнeтo нa cлънчeви мoщнocти зa пpoизвoдcтвo нa "зeлeн" вoдopoд, чacт oт ĸoйтo дa бъдe изнacян в чyжбинa. А дpyгa чacт ще бъдe пpeднaзнaчeнa зa бaлaнcиpaнe нa eнepгийнaтa cиcтeмa нa cтpaнaтa ни. Засега мащабният проект у нас е още в "зародиш".

"България ще инвестира във водородни долини, но все още няма одобрение от ЕС", каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на форума "Бъдещето на водорода в България" в началото на юни.

Новото гориво, т.е. водородът, съдържа в себе си обещанието, Европа да стане наистина независима относно енергийни източници. Министърът подчерта същевременно, че водородът крие много неизвестни, защото макар и да се знае колко е важен, то технологичната готовност за производството и използването му тепърва се разработва.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.