Руският петрол сега е най-добрият вариант на международните пазари за индийските потребители, и затова Ню Делхи купува тази основна суровина от Руската федерация.Това заяви индийският външен министър Субраманям Джайшанкар в публикувано днес интервю във в-к Nikkei.

"Това представлява избор на най-добрата опция на пазара за задоволяване на потребностите на индийскиите потребители. И това е нашият отговор при ситуация, в която всички останали свободно преследват своите политически и енергийни интереси", казва той.

Индийският министър отбелязва същевременно, че не смята, че покупките на петрол от Руската федерация са пример за това, как Индия използва глобалните противоречия в своя полза.

Индия печели от "тавана" на цените на руския петрол, без да го въвежда

Огромната страна, която печели от "тавана" на цените на руския петрол, без да го въвежда

ОПЕК+ запази плана си за добив на петрол

"Една нарастваща икономически държава (Индия) непрекъснато се стреми да прокарва своите интереси. Конкуренцията и противоречията (между други държави) предоставят възможности, което е добре за нас. Ние ги използваме, както може да се предполага. Закупуването на петрол от Русия, обаче не е подходящ пример за посоченото", - обяснява индийският министър.

Говорейки за перспективите за развитие на отношенията с Русия, индийският външен министър посочва, че Индия възнамерява да продължава сътрудничеството, независимо от мнението на други държави по този въпрос.

"В дипломацията всички държави изразяват своите възгледи, преследвайки собствените си интереси. Само защото други държави не са съгласни с вас за всичко, вие не спирате да си сътрудничите с Русия", отбелязва Субраманям Джайшанкар.

Единствено Индия ще спечели (икономически) от конфликта в Украйна, според френски икономист

Единствената държава, която ще спечели (икономически) от конфликта в Украйна, според френски икономист

Настоящата 2023 г. ще бъде трудна за (почти) всички държави, смята икономистът