Единствената държава, която ще спечели икономически от конфликта в Украйна, ще бъде Индия - това коментира икономистът Марк Туати в ефира на френската телевизия BFM TV.

По неговите думи, Русия сега продава петрол на Индия, и то в такива големи обеми, което преди не се е случвало. "В Индия петрлът се преработва и препродава на по-високи цени "по веригата", по-специално в Европа", уточнява експертът. По този начин, според френския икономист, Индия "между другото", т.е. без да прави каквото и да било, се възползва от кризата в Украйна.

Туати смята, че Ню Делхи също така има изгода и от "проблемите на Китай", при която ситуация Индия използва възможността да вземе пазарен дял (при суровините) от Китай.

Настоящата 2023 г. ще бъде трудна година за (почти) всички държави, тъй като рецесията ще обхване целия свят, прогнозира още икономистът.

Малко по-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън коментира, че въвеждането на "таван" на цените на руския петрол може да се окаже изгодно за Китай, Индия и някои други страни, които купуват нефт от Русия.

Индия печели от "тавана" на цените на руския петрол, без да го въвежда

Огромната страна, която печели от "тавана" на цените на руския петрол, без да го въвежда

ОПЕК+ запази плана си за добив на петрол