През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на около $1 милиард. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция "EXPLORE U.S.".

"Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни", заяви министър Стоянов.

Двустранния стокообмен за миналата година възлиза на $1,3 милиарда и продължава да расте през 2022 година.

Payhawk отваря офис в САЩ

Първият български "еднорог" отваря офис отвъд океана

Компанията с централа в Лондон вече е активна в 32 страни

Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в България, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност. Хиляди българи живеят отвъд океана, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика.

В икономическото събитие участие взеха още министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси Джефри Пайет, президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет, посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков и много представители на американския и българския бизнес.

Министър Никола Стоянов се обърна с послание към представителите на американския бизнес да потърсят партньорство или инвестиция в България, защото талантът на българските кадри може да им осигури утрешния растеж, въпреки кризата.

"Извън Европейският съюз, САЩ е един напълно естествен наш партньор", подчерта от своя страна министърът на иновациите и растежа в служебния кабинет на Гълъб Донев Александър Пулев.

Според него България може да стане регионален хъб от гледна точка на потока на дигитална информация, като страната ни е ключова за преноса й от Азия.

За последния четвърт век американски компании са създали поне 30 000 преки работни места у нас.

"Освен това, офисът на АТК във Вашингтон, който се управлява от Иво Константинов, е свързващият мост, по който могат да текат капитали, идеи, хора, продукти и услуги от България към САЩ и обратно", заяви Оливие Маркет - президент на Американската търговска камара в България.