След мащабна сделка Румъния ще има нова най-голяма по активи и печалба банка.

Banca Transilvania (BT) е успяла да изпревари предишния лидер Banca Comerciala Romana (BCR), като отчита печалба от 865 милиона леи или 186,57 милиона евро за първата половина на 2018 година. Това поставя BT на първо място на румънския пазар.

Базираната в Клуж финансова институция е основана от румънски инвеститори през 1993 година, като растежът й през последното десетилетие е стимулиран основно от сегмента на банкиране на дребно, пише сайтът Emerging Europe.

Успехът за BT е голям като се има предвид, че през 2008 година активите й се равняват на една четвърт от тези на конкурентната BCR.

През април месец финансовата институция придоби месното дружество на гръцката Eurobank - Bancpost, а три месеца по-рано включи в портфолиото си друга банка - третата най-голяма в Молдова Victoriabank.

Гръцката Eurobank продава румънския си бизнес на Banca Transilvania

Гръцката Eurobank продава румънския си бизнес на Banca Transilvania

Това е част от плана за преструктуриране на гръцката банкова група

"Нашият органичер растеж и рентабилност са впечатляващи, но ние знаем, че сега имаме по-големи отговорности към нашите клиенти и към румънската икономика", коментира президентът на групата Хория Чорчила.

"Позицията ни на пазара е солидна и ресурсите, с които разполагаме, ще ни позволят да продължим да развиваме бизнеса си и да допринасяме за икономическото развитие на страната", допълва той.