Банки в Италия и Великобритания се подготвят да отложат плащанията по жилищни кредити за хора, засегнати от коронавируса, предава CNN.

Royal Bank of Scotland (RBS), една от водещите на Острова, заяви във вторник, че клиентите, които изпаднат във финансови затруднения заради опасния вирус, могат да поискат плащанията по кредитите им да бъдат отложени с до три месеца.

В Италия, която страда от най-много заболели в света след Китай, нареждането за забавяне на плащанията дойде от икономическото министерство. Повече детайли се очакват днес или утре, но от изявление на ведомството стана ясно, че мярката е координирана с банките.

Само от неделя насам в Италия починаха почти 100 души, като общият брой от началото на епидемията достига близо 500. Заразените са малко над 9 хил. Както стана ясно, Италия бе поставена под карантина.

Във Великобритания случаите на заразени с вируса с 270, а починалите - шестима.

RBS съобщи още, че клиентите ѝ могат да поискат временно увеличение по лимитите на кредитните им карти. Банката, както и Lloyds, обещаха милиарди за финансиране на малки предприятия, засегнати от епидемията.