Бившият президент на САЩ - Барак Обама и жена му Мишел са подписали дългогодишно споразумение за продуциране на филми и сериали за Netflix, съобщават американски медии.

Те ще бъдат участници и продуценти в различни предавания, сред които документални, игрални и научнопопулярни филми и сериали. Ще разказват житейски истории, като в някои случаи ще бъдат водещи, а в други ще изпълняват дейностите зад кадър.

"Една от простите радости по време на държавната ни служба беше да се срещнем с толкова много очарователни хора от всички сфери на живота и да им помогнем да споделят техните преживявания с по-широка аудитория", заявява бившият президент в изявление.

"Ето защо Мишел и аз сме толкова развълнувани, че сме партньори на Netflix. Надяваме се да открием и да се погрижим за талантливите, вдъхновяващи творчески гласове, способни да насърчават по-голяма съпричастност и разбирателство между народите и да им помогнем да споделят историите си с целия свят", добавя той.

Обама заяви, че иска да използва "силата на разказването на истории" за популяризиране на общите ценности. Той от дълго време има интерес към дигиталните медии и получаването и възприемането на информация от аудиторията.

Сделката ще даде глобална платформа на семейство Обама, свързвайки ги с аудитория от над 120 милиона абонати на Netflix в повече от 190 държави.

"Несравнимата услуга на Netflix е естествено подходяща за видовете истории, които искаме да споделим, и очакваме с нетърпение да започнем това вълнуващо ново партньорство", заяви Мишел Обама.

Според директорът по съдържанието на Netflix Тед Сарандос "семейство Обама са в уникална позиция да открият и популяризират историите на хора, които правят разлика в своите общности и се стремят да променят света към по-добро".

Това е първата подобна сделка с бивш президент на САЩ. Семейство Обама ще наеме екип от продуценти и вече създало компания, наречена Higher Ground Productions, с което ще създават съдържание за Netflix.