Британските домове и бизнеси ще имат законно право на високоскоростен широколентов достъп до интернет до 2020 г. Решението взе британското правителство, отхвърляйки твърденията на мрежовия доставчик British Telecommunications (BT), че това трябва да бъде доброволно, а не правно задължение на доставчиците.

Властите смятат, че единствено задължението за предоставяне на универсална услуга може да гарантира, че широколентовият достъп при скорост от най-малко 10 Mbps ще покрие цяла Великобритания до 2020 г.

Доставчиците на широколентови услуги ще бъдат задължени да предоставят високоскоростен широколентов достъп на всеки, който го поиска, независимо къде се намира в страната.

BT се ангажира доброволно да запълни цифровата пропаст в широколентовите скорости между градовете и селските райони и веднага ще започне работа, но изтъкна, че местното законодателство може да забави напредъка.

Властите избраха да наложат регулацията, тъй като тя би гарантирала еднакво бърз интернет достъп за всички в Обединеното кралство, независимо къде живеят или работят.

"Знаем колко важна е широколентовата връзка с домовете и бизнеса и искаме всички да се възползват от бързата и надеждна връзка", заяви министърът на културата Карън Брадли.

Компанията, която доставя широколентов интернет на клиентите си и на други доставчици чрез своята мрежа Openreach, заяви, че ще уважи решението на правителството.

"BT и Openreach искат да напредват с работата по предоставяне на достойни широколентови услуги на всички в Обединеното кралство, така че ще продължим да проучваме търговските възможности за докарване на по-бързи скорости до онези части от страната, които са най-трудни за достигане", заявиха от телекома.

Министърът на цифровите технологии Мат Ханкок предупреди, че разгръщането не означава, че високоскоростният широколентов достъп се предоставя автоматично на всеки имот.

"Става въпрос за правото да го поискате, такава е философията на програмата. Ако не влизате в интернет и не сте заинтересовани, няма да се обадите и да го поискате", заяви Ханкок пред BBC Radio.

Той призна, че Великобритания все още изостава от много части на света по отношение на широколентовите скорости - в Япония например 97% от потребителите имат оптична интернет връзка, в сравнение с 3% на Острова.

"Това е следващият голям ход, който трябва да направим като страна. Нашето внедряване на високоскоростен интернет е най-бързото в сравнение с други подобни държави. Кампанията за разгръщане на оптична интернет започна едва преди 1 година", заяви министърът.

По-рано през декември комисията за регулиране на комуникациите (Ofcom) заяви, че повече от 1 милион "забравени домове" във Великобритания не са получили достатъчно бърз широколентов достъп, за да задоволят типичните нужди на семейството, като стрийминг филми или музика.

Според регулатора 4% от жилищата и офисите в Обединеното кралство, около 1.1 млн. имота, нямат достъп до широколентови скорости от поне 10 Mbps. Това най-често се забелязва в малките населени места, където 17% от домовете не получават достатъчно бърз интернет, в сравнение с 2% в градовете.