След повече от година преговори Bayer AG се съгласи да плати до $10,9 млрд., за да сложи край на близо 100 хил. дела в САЩ, според които широко използвания препарат Roundup предизвиква рак, пише Reuters.

Германският производител на лекарства и пестициди е постигнал договорка с около 75% от общо 125 хил. дела. Правните спорове са наследство от придобиването на Monsanto през 2018 г. за $63 млрд.

"Споразуменията за Roundup са правилното действие в правилното време за Bayer, за да се сложи край на дългия период на несигурност", заяви Вернер Бауман, главен изпълнителен директор. "За съжаление ще трябва да платим ужасно много пари за продукт, който е под регулация".

Bayer не признава отговорност или грешка.

"Bayer мъдро реши да постигне споразумение, вместо да рискува в американския съд", заяви Кен Файнбърг, медиатор, назначен от федерален съдия в САЩ.

Споразумението е с огромен размер, в сравнение с други случаи, включително сделката на Merck & Co. да плати $5 млрд. за делата срещу болкоуспокояващите Vioxx, както и предходното споразумение с Bayer за $2 млрд. срещу противозачатъчните Yasmin и Yaz.

За компанията обаче това не е край на проблемите в съда. На три дела вече е даден ход, като те не са включени в споразумението.

След като придоби Monsanto през юни 2018 г., акциите на Bayer изтриха 29%. В един момент миналата година пазарната капитализация на германската компания падна под сумата, която тя плати за Monsanto.Bayer ще продължи да продава Roundup - продукт, който се появи на пазара за първи път през 1974 г. На опаковката му няма да има предупреждение, че използването му може да доведе до рак.

Серчин Гирей поема ръководството на Bayer за България, Румъния и Молдова

Bayer ще има нов шеф за България

Местните операции на Групата държави достигнаха оборот от над 335 милиона евро през 2019 г.