Apple Inc. отчете рекордни резултати за последното тримесечие на 2021 г., а акциите реагираха с 4 процента ръст, след като главният изпълнителен директор Тим Кук заяви в интервю за The Wall Street Journal, че проблемите във веригите за доставки започват да намаляват.

През последните три месеца на 2021 г. производителят на iPhone отчита приходи в размер на $123,9 млрд. и печалба от $34,6 млрд. — рекордни в историята на компанията.

Историческите резултати идват въпреки проблемите във веригите за доставки, които оказват натиск върху компаниите по света. През третото тримесечие на 2021 г. Apple съобщи, че е загубила $6 млрд. продажби заради ограниченията и дори прогнозира още по-голям "удар" през последните три месеца на годината. Прогнозата се оказа вярна, но Кук не сподели конкретния размер. "Изправихме се пред ограничения в доставките при почти всички наши продукти. Прогнозираме, че те ще намалеят през настоящото тримесечие", каза Кук. И прогнозира ръст на приходите през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година.

Резултатите на Apple и реакцията на пазара бяха следени внимателно като ветропоказател за отчетите на други големи технологични компании. Във вторник Microsoft също изненада приятно със силна печалба и приходи, които надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Apple отчете 9 процента ръст на приходите от продажби на iPhone, като те вече достигат $71,6 млрд. Продажбите на Mac растат с 25 процента, а тези на iPad намаляват с 14 процента. Компанията вече бе предупредила за спадащо търсене на таблетите, а медийни публикации посочиха, че Apple ще приоритизира наличните компоненти за производство на iPhone.

Apple изпревари Samsung при телефоните

Apple изпревари Samsung при телефоните

iPhone отново е начело по продажби