BMW AG планира да зареже въглищата и да премине изцяло към използването на "зелена енергия", намирайки някои доста странни енергийни източници, включително южноафриканска централа на биомаса, която използва екскременти от птици и крави.

До 2020 г. компанията планира да премине изцяло към използването на енергия от възобновяеми източници. През тази година нейният дял е бил 64 процента.

За да постигне целта, автомобилният производител ще трябва да намери източници на чиста енергия за всичките си 31 фабрики в 14 държави. В Германия BMW вече ползва разнообразни източници като вятърни турбини за завода си в Лайпциг. В Южна Каролина пък фабриката ползва метан.

BMW Group с рекордни продажби от началото на годината

BMW Group с рекордни продажби от началото на годината

За първи път са реализирани над 2 милиона коли до октомври

Усилието на BMW да премине изцяло към възобновяема енергия идва в момента, в който автомобилният производил харчи милиарди, за да произведе нова моделна гама с електрически коли. Твърденията на компанията, че създава по-чисти превозни средства често са посрещани с критика заради количеството енергия, използвано в производството на батерии, както и за източници на енергия, които често компенсират предимствата от колите на ток.

Количеството енергия от нови източници, което BMW трябва да намери, се равнява на нуждите на 220 000 жилища, коментира още Bloomberg.