Енергийният гигант British Petroleum обяви рекордни печалби за 2022 г. - 27,7 млрд. долара, съобщава Би Би Си. Това е двойно спрямо нивата от 2021 г. и идва на фона на войната в Украйна. Компанията освен това сериозно отстъпи от първоначалните си планове да намали по екологични производството на нефт и газ през следващите години.

Преди седмица големият конкурент Shell обяви 40 млрд. долара печалба, но без да увеличава "зелените" си инвестиции. Подобна комбинация - високи резултати и поставяне на екологичния ангажимент по-назад в дневния ред, отчетоха и Chevron и Exxon Mobil.

Петролните гиганти охладняват към "зелените" проекти

Петролните гиганти охладняват към "зелените" проекти

Твърдят, че инвестициите им нямат достатъчна възвръщаемост

Сега изпълнителният директор на BP Бърнард Луни заяви, че компанията се стреми към 20-30% намаляване на въглеродните емисии до края на десетилетието - при по-рано обещавани 35-40% и достигане на въглеродна неутралност през 2050 г. Причината - инвестициите в петрол и газ били нужни, за да се посрещне търсенето.

Енергийните цени тръгнаха нагоре още с падането на противоепидемичните мерки, но след началото на войната в Украйна достигнаха космически нива. Това видимо се отразява добре на енергийните компании, но в същото време сметките за гориво и отопление на домакинствата растат.

На Острова търсят баланс с допълнително облагане на печалбите от местния добив, като управляващи и опозиция са в спор какъв размер на допълнителния налог ще донесе баланс между интересите на потребителите и тези на бизнеса.