Големите нефтени компании от години говорят за енергийния преход и за важността му както за планетата, така и за бъдещето на собствения им бизнес. Думите се превърнаха и в големи инвестиции - във ВЕИ проекти и стартиращи компании от сферата. Сега обаче ентусиазмът им сякаш се загуби, пише Axios в свой материал.

Според информация на WSJ BP планират да намалят някои от инициативите по линия на възобновяемата енергия заради недостатъчно добра възвръщаемост на направените инвестиции. Изпълнителният директор Бърнард Луни е заявил, че компанията трябва да направи повече, за да убеди акционерите в стратегията си за увеличаване на приходите в сферите, в които има конкурентно предимство - включително традиционната енергетика.

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

Историческо: Инвестициите в зеления преход и в изкопаемите горива се изравниха

През 2022 г. нисковъглеродните технологии са привлекли $1,1 трлн.

Shell на свой ред заявиха, че ще запазят инвестициите си във ВЕИ на нивата от 2022 г., въпреки рекордните печалби през изминалата година.

Изпълнителният директор на Exxon Дарън Уудс коментира, че енергийният преход "не е игра за стартиращи компании" - въпреки че компаниите от неговата сфера имат сериозно участие именно във финансирането на климатични стартъпи.

Проблем за $22 трилиона стои пред глобалния енергиен преход

Проблем за $22 трилиона стои пред глобалния енергиен преход

Много икономики дават смесени послания и противоречиви индикатори

Според някои наблюдатели изначално е трудно да се вярва в чистите "зелени" намерения на петролния бранш, който продължава да печели милиарди от традиционните си бизнеси. Към момента обаче продължава политическият натиск за декарбонизация.

Актуалните развития обаче вероятно ще променят отношенията между стартиращите компании и техните големи инвеститори. Възможно е част от тях да откажат "петролните" пари.