Докато войната в Украйна всяваше хаос на световните нефтени и газови пазари, алтернативите на изкопаемите горива процъфтяват - това става ясно от анализ на BloombergNEF. Само през 2022 г. глобалните инвестиции в нисковъглеродни технологии се изчисляват на рекордните $1,1 трлн. долара - цели 31% повече в сравнение с предходната година.

Достигаме и преломен момент в цялата история - според експертите по всичко изглежда, че вече има паритет между инвестициите в добива на изкопаеми горива и в зеления преход. За сравнение, през 2019 г. е имало 400 млрд. долара разлика между двете сфери, припомня Axios.

Почти всички следени от BloombergNEF сектори - ВЕИ, съхранение на енергия, електрификация на транспорта и отоплението, улавяне и съхранение на въглерод и т.н., отчитат година без досегашен аналог на силното представяне.

За какво отиват парите?

В сектора на зелената енергетика (инсталации, базирани на слънчева енергия, вятър, биомаса и т.н.) инвестициите са в размер на 495 млрд. долара, но вече до него сериозно се приближават устойчивите транспортни решения (превозни средства на ток и придружаващата ги инфраструктура), които са привлекли 466 млрд. долара - с 54% скок на годишна база.

"Елхим-Искра" пуска на пазара решение за съхранение на "зелена" енергия

Българска компания пуска на пазара решение за съхранение на "зелена" енергия

Разработката е насочена както към бизнеса, така и към домакинствата

Водородът е актуална тема за политици и предприемачи, но засега той остава "на опашката" с 1,1 млрд. долара инвестиции. Все пак обаче това е и най-бързо растящият сектор с троен скок на инвестициите за 12 месеца.

Къде отиват парите?

Според данните на BloombergNEF най-много инвестиции е привлякъл зеленият преход на Китай - 546 млрд. долара или почти половината от общото количество.

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

8 пъти по-мощен от АЕЦ "Козлодуй": Китай пусна втория си най-мощен ВЕЦ

Централата е на горното течение на Яндзъ

САЩ остават далеч назад със $141 млрд. ЕС като общо количество е на второ място със 180 млрд. долара инвестиции в нисковъглердони решения, но като отделни държави по-силно представяне имат Германия и Франция. Западните държави ускориха своите програми за освобождаване от зависимостта на икономиките си от изкопаемите горива през последните месеци заради войната. Тепърва ще видим резултатите от това.

В Китай са и 91% от инвестициите в заводи за производството на различни нисковъглеродни решения, които са общо 78,7 млрд. долара при 52,6 млрд. година по-рано. Най-голям е делът на батериите и свързаните с тях компоненти. Авторите на анализа отбелязват, че от САЩ идват силни заявки за нови или разширени фабрики, чиято продукция тепърва ще видим на пазара.

Все още не е достатъчно

От BloombergNEF отбелязват, че за спиране на климатичните промени са нужни много повече пари. Даже и да добавим 274-те милиарда долара, инвестирани в електропреносните мрежи, енергийният преход е бил финансиран през миналата година с 1,38 трлн. долара - а това не е достатъчно.

Според изчисленията на експертите, светът трябва да инвестира средно по 4,55 трлн. долара годишно до края на това десетилетие и по 6,88 трлн. долара - през следващото, ако иска да постигне net zero.