Китайската ВЕЦ "Байхетан - втората най-мощна водноелектрическа централа в света, вече работи на пълен капацитет, предаде "Ройтерс". И последната от 16-те турбини на съоръжението на горното течение на река Яндзъ беше присъединена към електроенергийната мрежа.

"Байхетан" е една от шестте гигантски водноелектрически централи по поречието на най-дългата река в Китай - Яндзъ. Корпорацията, която е изпълнител на проекта, определя язовирната стена с височина 289 м и свързаната с нея инфраструктура като един от най-големите и трудни инженерни проекти в страната.

Това са най-големите водноелектрически централи в света

Това са най-големите водноелектрически централи в света

По две от тях се намират в Китай и Бразилия

Общата мощност на централата е 16 000 мегавата. Пред нея в глобалната класация остава само друг проект на същата река - ВЕЦ "Три клисури" с 22 500 мегавата мощност.

Строителството на "Байхетан" започна през 2017 г. и общата инвестиция се оценява на над 24 млрд. долара. Очаква се да генерира по 62,44 млрд. kWh електроенергия годишно за градовете в източната част на страната, посочва държавната телевизия CCTV. Това би спестило 90,45 млн. тона въглища за същия период и ще намали емисиите въглероден диоксид с 248,4 млн. тона.

Пекин усилено инвестира във възобновяеми енергийни източници, като даже сушата това лято не спира проектите.