Високата цена на електроенергията на свободния пазар е "новото нормално" за българския бизнес вече повече от година, като очакванията са поне в краткосрочен план ситуацията да се запази без големи промени. В същото време, много домакинства започват да обмислят варианти за отопление на ток от регулирания пазар отново заради високи цени - на газ, дърва, пелети и т.н. Затова и не е случайно, че и фирмите, и обикновените потребители разглеждат все по-сериозно възможностите за внедряване на ВЕИ решения, с които да задоволят поне част от енергийните си нужди.

Големият проблем с енергията от слънце и вятър обаче е нейното непостоянство - както в рамките на денонощието, така и в рамките на сезоните от годината. Така в някои моменти се произвежда повече, отколкото е нужно, а в други - по-малко. Затова и през последните години се заговори за допълнителен компонент във ВЕИ инсталациите - системи за съхраняване на излишната електроенергия (т.нар батерии), която така може да бъде използвана не в момента, в който е произведена, а тогава, когато е нужна.

Volkswagen гледа към Канада за стартиране на първата си фабрика за батерии

Европейски автомобилен концерн гледа към Канада за стартиране на първата си фабрика за батерии

Канадският министър на индустрията Франсоа-Филип Шампан подписа споразумения с Volkswagen

Подобна разработка пуска на пазара и българската компания "Елхим-Искра" АД.

На база на над 60 години опит

Базираната в Пазарджик "Елхим-Искра" е създадена през 1960 г. като производител на оловно-киселини акумулаторни батерии за леки и товарни автомобили, селскостопански и пътностроителни машини, железопътен транспорт, за резервно захранване на телекомуникационни централи, подстанции и т.н. Дружеството, което е част от групата на "Стара Планина Холд", е познато на пазара в ЕС, Азия и Северна Африка.

Новите модулни решения за съхранение на енергия и захранване (тип ES OPzS) са специално проектирани с цел 100% от необходимата мощност да се генерира от собствения фотоволтаичен масив. "Стартирахме проекта през 2021 г. като инженерният екип на "Елхим-Искра" АД разработи продуктова линия с основен акцент върху възобновяема енергия, съхраняване на енергия, аварийно захранване и телекомуникации", обясняват пред Money.bg от компанията.

Снимка 602573

Източник: Елхим-Искра

През миналата година в проекта са ангажирани и специалисти от Лаборатория "CAD/CAM/CAE в индустрията" към Техническия университет. В момента цялостното решение е на етап тестове.

Българската "Монбат" и американската ABC ще разработват биполярни оловно-киселинни батерии

Българска компания за акумулатори ще произвежда батерии у нас по нова технология

Те ще се произвеждат в завод в България

Новата система включва не само батерия, която може да се конфигурира с различни напрежения и капацитети, но също комутационни апарати, трансформатори, преобразуватели, различни механични, електрически и контролни системи и се събира в стандартен контейнер или персонализирано E-House пространство.

"Организацията "всичко в едно" минимизира инсталационните работи, като значително намалява времето и разходите за присъединяване към съществуващи електрически мрежи. Контейнерите са проектирани така, че да улеснят конфигурирането на системи с голям капацитет, съставени от множество контейнери", обясняват от "Елхим-Искра".

За бизнеса, но и за дома

Сред другите плюсове на новото модулно решение, от "Елхим-Искра" посочват кратките срокове за изпълнението му, евтина и надеждна зарядна инфраструктура, 98% степен на рециклиране, безопасност на модулите, достъпни суровини, български доставчици и предимство в цената.

От компанията са категорични, че гъвкавостта на модулните решения ги прави подходящи както за всякакви промишлени предприятия и компании от енергийния сектор, така и за битовите потребители: "Смятаме, че нашата цена за малкия бизнес и домакинствата е съизмерима с цените на другите европейски пазари и тя би била приемлива за всеки при адекватна държавна подкрепа. Спрямо други налични технологии, например спрямо литиево-йонни батерии, оловно-киселинните батерии имат ценово предимство с минимум 30%".

Снимка 602571

Източник: Елхим-Искра

Именно затова и от компанията посочват, че разчитат на Европейския зелен пакт, "който си поставя амбициозни цели и постижима времева рамка".

Реалистично ли е българската индустрия да има по-голяма роля в нашия "зелен преход" - да разчитаме повече на местни, а не на вносни решения в прехода към възобновяема енергия? "Елхим-Искра" АД винаги се е стремяло да бъде в крак със съвременните тенденции и иновации, ако същото е цел и на другите бизнеси по веригата, смятаме, че капацитетът е налице", отговарят от компанията.