Българският производител на акумулатори за автомобили "Монбат" и американската Advanced Battery Concepts LLC (ABC) договориха програма за комерсиално разработване на биполярни оловно-киселинни батерии за масова промишлена употреба. Те ще се произвеждат в България. Инвестицията в проекта се оценява на 16 милиона евро.

Новите батерии ще се основават на съществуващата патентована технология на ABC GreenSeal, предаде See News.

"Монбат" продава германския си холдинг за €36 милиона на британска компания за батерии

"Монбат" продава германския си холдинг за €36 милиона на британска компания за батерии

Купувачът е пионерът в батерийната индустрия Britishvolt

На първия етап базираната в Клеър, Мичиган ABC ще произведе така наречените алфа мостри на батерии Block B, които са 48-волтови, 32 амперчасови индустриални батерии и ще достави от САЩ продуктите на настоящите клиенти на "Монбат".

Съществуващата технология на американската фирма позволява производството на по-екологични продукти, които изискват по-малко суровини. Те ще бъдат използвани в телекомуникационния сектор, както и в системи за акумулиране на енергия на място (BESS). "Монбат" тества прототип на батерии Block B в своите сертифицирани лаборатории през 2019 г.

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

Българската компания вече притежава 60% от Tunisian Company of Batteries NOUR

"Искането на по-ефективен BESS и по-строги екологични изисквания по отношение на по-малко емисии на парникови газове са на път да намерят оптимални решения в съвместния продукт, разработен от ABC и "Монбат", каза главният изпълнителен директор на българската компания Виктор Спириев. И добави, че за "Монбат" сътрудничеството се разглежда като средство компанията да стане първият масов производител на биполярни оловно-киселинни батерии в света. Той обясни, че технологията GreenSeal позволява използването на по-малко олово за генериране на същото количество енергия, което ще бъде предимството по отношение на намаляването на разходите за суровини и транспорт, като същевременно се намалява и необходимостта от допълнителни процеси на добив, металургия и рафиниране.

Монбат АД отчете близо 19% ръст на приходите през юни

Водещ европейски производител на батерии в България отчете близо 19% ръст на приходите през юни

Главният изпълнителен директор на ABC Едуард Шафър каза, че биполярната батерия може да се конкурира наравно с други продукти за съхранение на енергия по отношение на честотата на рециклиране, въглеродните емисии и производствените процеси.