Монбат Груп, чрез компанията-майка Монбат АД и дъщерното дружество Монбат Рисайклинг ЕАД сключиха споразумение за продажбата на 100% от капитала на базираната в Германия компания Monbat Holding GmbH, съобщиха от Групата.

Monbat Holding GmbH е посредническа холдингова структура на Монбат Груп, притежаваща 100% от EAS Batteries GmbH (EAS) и 100% от Monbat New Power GmbH (MNP).

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

"Монбат" придоби окончателно компания за батерии в Тунис за €10,3 милиона

Българската компания вече притежава 60% от Tunisian Company of Batteries NOUR

EAS отговаря за оперативния екип и извършва търговските дейности в литиево-йонната дивизия на Монбат, а MNP притежава завода, оборудването и друга собственост, включително патентите, лицензите и разработените в компанията изобретения и ноу-хау.

Трите компании - Монбат Холдинг (холдингова структура), EAS Batteries (оперативна структура) и MNP (структура, стопанисваща активи) формират литиево-йонната дивизия на Монбат.

Споразумението за продажба на 100% от дяловия капитал на Monbat Holding GmbH подлежи на финализиране, включително на всички регулаторни одобрения.

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Печалбата на дружеството расте със 77% през първите три месеца на годината

Купувач на акциите на Monbat Holding GmbH е британската компания Britishvolt - пионер в батерийната индустрия, чиято дейност е фокусира върху разработването на технологии за батерии от следващо поколение и свързаните с тях изследвания и решения. Britishvolt работи за развитието на бъдещето на електрическия транспорт и устойчиво съхранение на енергия, като произвежда едни от най-добрите в класа си, нисковъглеродни, устойчиви и отговорно разработени технологии за литиево-йонни батерии.

Стойността на сделката за акциите на Monbat Holding GmBH е 36 млн. евро и включва кеш компонент, както и емитиране на обикновени акции от капитала на Britishvolt. 

"Структурата на сделката напълно поддържа планираното развитие на EAS Batteries GmbH и Монбат Груп. Монбат ще запази присъствието си в литиево-йонната индустрия чрез миноритарния дял, който Групата ще държи в британската компания Britishvolt. Вярваме, че Britishvolt е правилният стратегически партньор, който разполага с необходимите ресурси, за да стане лидер в предоставянето на литиево-йонни решения за електрифициран транспорт и съхранение на енергия. Синергията между EAS Batteries GmbH и Britishvolt допълнително ще допринесе за добавяне на стойност за купувача, неговите акционери и всички заинтересовани лица", коментира Виктор Спириев, Изпълнителен директор на Монбат АД.

Атанас Бобоков се оттегля от поста главен изпълнителен директор на "Монбат"

Атанас Бобоков се оттегля от поста главен изпълнителен директор на "Монбат"

Той остава председател на Съвета на директорите

"Това придобиване - второ в нашата кратка история и първо зад граница - подчертава амбицията и решимостта на Britishvolt да предлага най-добрите в класа им решения за батерии на своите клиенти. В продължение на наскоро обявеното навлизане в сектора за батерийни решения в морския транспорт, EAS ще допринесе за по-бързото достигане на тези клетки до пазара и ще позволи на компанията да реализира печалби по-бързо", каза Орал Наджари, основател и Изпълнителен директор на Britishvol. И допълни, че сделката идеално допълва пътната карта на компанията "Проект Титан", която ще позволи на Britishvol да предложи по-голям формат клетки, специално насочени към най-високия клас клиенти.

"Тези клетки ще предлагат повишена мощност и енергийна плътност, както и подобрени възможности за бързо зареждане", обясни Орал Наджари.