Българският производител на батерии от Монтана "Монбат" АД е приключил окончателно сделката за придобиването на мажоритарния дял от тунизийската компания Tunisian Company of Batteries NOUR. Стойността на сделката е в размер на €10,3 милиона, като родната фирма вече притежава 60% от тунизийската. Това съобщи публичното дружество чрез БФБ-София.

Финансирането е от средствата, набрани от емисията облигации, които "Монбат" емитира на БФБ през 2018 година. От българската компания съобщиха, че ще инвестират още €4,5 милиона за рециклиране на оловно-киселинни батерии.

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Печалбата на дружеството расте със 77% през първите три месеца на годината

Стратегическите планове на "Монбат" са да увеличи дела на общата продукция и реализацията в развиващи се пазари до над 40%.

"Увеличението на цените на енергоносителите в Европа и нестабилността на традиционните европейски пазари са допълнителни фактори, които ще засилят позитивния ефект от сделката", подчертава българският производител.

Компанията ще насочи към Тунис производствени обеми, така че да отговори на нарасналото търсене на продуктите, като обаче ще запази капацитета на производствените площадки в Монтана и Добрич.

Включването на новата мощност ще спомогне за съкращаване на времето за доставка до клиентите, като ще компенсира и сезонността на доставките на европейските пазари чрез експанзия в Близкия изток и Африка.

"Монбат" планира да увеличи производството в Тунис до 1 милион оловно-киселинни стартерни батерии годишно.

През 2017 година "Монбат" имаше намерение да придобие друг тунизийски производител на батерии - Assad, но се отказа заради правни проблеми на компанията, свързани със земята, върху която е изграден заводът ѝ.

Компанията имаше намерение и да изгради завод за над 40 милиона лева във Враца, но към момента проектът е замразен.

"Монбат" инвестира 42 милиона лева в нов завод във Враца

Най-големият производител на батерии в региона прави завод за 42 милиона лева във Враца

Там ще бъдат разкрити 150 работни места