Най-големият производител на батерии в Източна Европа - българската "Монбат", планира да изгради нова производствена база във Враца. От инвестиционно намерение на акционерното дружество, изпратено до кмета на града Калин Каменов, става ясно, че в нея ще бъдат вложени близо 42 милиона лева.

Според плановете на компанията там ще се правят акумулаторни батерии, а годишният обем ще бъде един милион броя, като той ще расте в бъдеще. Очакванията са да бъдат отворени 150 работни места.

Новият завод ще бъде построен върху три терена, които са собственост на дружеството, съобщава БНР.

"Монбат" е сред водещите европейски производители на батерии, а основната дейност на компанията е разделена в два сегмента - производство на оловно-кисели батерии и на литиево-йонни клетки.

Освен в Монтана, Добрич и София у нас, дружеството има бази още в Румъния, Сърбия, Италия и Германия. Компанията оперира на повече от 60 чуждестранни пазара.

Пазарната капитализация на "Монбат" към октомври 2018 година достига близо 140 милиона евро. Към края на третото тримесечие на миналата година консолидираните нетни приходи на компанията са 68,29 милиона евро, а нетната печалба е в размер на 1,53 милиона евро.

Българската "Монбат" открива дейност в Австрия

Българската "Монбат" открива дейност в Австрия

Публичната компания продължава да разширява дейността си

През миналата година българската компания обяви, че ще разкрие ново дружество в Австрия. Новата компанията се казва Monbat Batterien GmbH и има собствен капитал от 50 000 евро. Тя се занимава с търговска и инженерингова дейност и вътрешна и външна търговия.

Година по-рано "Монбат" придоби рециклиращи мощности в Бреша, Италия, а също и двe гepмaнcĸи ĸoмпaнии зa литиeвo-йoнни бaтepии.