Световната енергийна индустрия е в повратна точка. Безпрецедентните сътресения в глобалната икономика от пандемията и войната в Украйна, причиниха огромни смущения в световната икономика и принудиха много страни по света да преосмислят енергийните политики и стратегии за енергийна сигурност.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) публикува прогноза, според която глобалното търсене на изкопаеми горива може да започне да достига своя връх през това десетилетие. Само някои обаче са съгласни с тази перспектива. ОПЕК твърди, че пикът на петрола ще настъпи по-късно от очакваното, защото светът дава приоритет на енергийната сигурност пред обещанията за климата.

Не е ясно накъде духа вятърът всъщност. Много икономики дават всякакви смесени послания и противоречиви индикатори, което прави процесите на прогнозиране необичайно мъгливи, пише Oilprice. Сигурни сме обаче, че сме на кръстопът.

Световният икономически форум твърди, че бъдещето на енергийната индустрия ще се характеризира от няколко ключови фактора като създаване на политики; нови предизвикателства пред енергийната сигурност; липса на мерки за енергийна ефективност; по-високи разходи за декарбонизация; държавни инвестиции и инфлация; по-голяма волатилност на цените на енергията; недостатъчно енергоснабдяване и нисък достъп до енергия в развиващите се страни. Тези фактори ще бъде от ключово значение за новите стратегии в частния и публичния сектор.

МАЕ: Производството на соларни панели е прекалено концентрирано в Китай

МАЕ: Производството на соларни панели е прекалено концентрирано в Китай

Защо това крие опасности

Геополитиката ще се промени значително, в светлината на това, че веригите за доставки ще преминават от изкопаемите горива към редкоземните минерали, които са от съществено значение за инфраструктурата за възобновяема енергия и батериите за електрически превозни средства. От Китай идва по-голямата част от много от тези минерали, което ще представлява нови заплахи за енергийната сигурност. Повишената конкуренция при тези суровини може да повиши значително техните цени, което да доведе до т. нар.. "зелена инфлация".

Не е трудно да си представим колко скъпа ще бъде декарбонизацията, а държавните инвестиции ще бъдат от съществено значение, както и основните схеми за финансиране на климата за развиващия се свят. Засега разходите са далеч под необходимото, за да се осигури достатъчно енергия за бъдещето.

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

В глобален мащаб има сериозна хидроенергийна криза

"Необходимостта от енергийната сигурност и необходимостта от укрепване на веригите за доставки ще изискват енергийни инвестиции, невиждани от 2007 г.", според Световният икономически форум. Или с други думи има проблем за 22 трилиона долара.

Недостигът на финансиране вероятно ще доведа до недостатъчно енергийно снабдяване и нестабилност на цените на енергията, на фона на растящото търсене на енергия, докато се отдалечаваме от изкопаемите горива. За да се запази разликата между търсенето и предлагането, стандартите за енергийна ефективност ще бъдат от ключово значение.

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия

Очевидно няма да е лесно и нестабилността и разходите на енергийния преход ще тласнат икономиката към изкопаемите горива, ако не бъдат въведени достатъчно политически мерки и инструменти за прилагане. Предстои труден път за декарбонизация.