Язовирът Три клисури в Китай е внушителна гледка. Той представлява огромна бариера през река Яндзъ. Там има достатъчно бетон, за да запълни седем стадиона Уембли и повече стомана отколкото се съдържа в осем сгради като Емпайър Стейт Билдинг. Там се произвежда толкова енергия, достатъчна да захрани Филипините. Но това лято най-голямата електроцентрала в света е зловещо тиха.

Високите температури и сушата драстично са намалили резервоара до минимум, което намалява драстично способността на централата да генерира електричество.

Проблемите с водата на емблематичния язовир в Китай не са нещо ново. В глобален мащаб има сериозна хидроенергийна криза, която се влошава от глобалното затопляне. От САЩ до Европа горещите вълни и сушите са свили реките, които захранват водноелектрическа централа. Тази година, до септември, производството на хидроелектричество е спаднало със 75 тераватчаса в Европа - повече от годишното потребление на Гърция. В Китай спадът е с 30% в Китай миналия месец. В САЩ се очаква производството да спадне до най-ниското ниво от шест години насам през септември и октомври, пише Bloomberg.

Язовирите са най-големият източник на чиста енергия в света, но досега не са били толкова неефективни в битката срещу изменението на климата.

Проблемът е, че има малко възобновяеми алтернативни източници. Хидроенергията в световен мащаб генерира повече електроенергия от ядрената, вятъра и слънчевата електроенергия взети заедно. В някои страни като Норвегия и Бразилия например язовирите генерират над половината от общото електричество. Освен това исторически големите язовири са били по-надеждни за производство на енергия.

Освен когато няма вода.

"Явления като засушаването ще започнат да ограничават възможността за захранване на водни резервоари и ще намалят капацитета на производство във ВЕЦ на места като Югозападен Китай и Западни САЩ", коментира управляващ директор за енергия и възобновяеми енергийни източници в S&P Global Commodity Insights . Това ще се отрази както на приходите, които язовирите генерират, така и на надеждността на мрежите, които захранват, каза той.

Тази година западната част на САЩ стана свидетел на най-тежката суша от 1200 години - това означава, че пресъхналите резервоари могат да произведат едва половината от енергията, която обикновено доставят на Калифорния, увеличавайки риска от прекъсвания на тока в целия щат.Производството от ВЕЦ-ове в национален мащаб спадна до 17,06 тераватчаса през септември и се очакват още спадове според Администрацията за енергийна информация, най-ниското ниво от септември 2016 г.

В Бразилия, която обикновено разчита на хидроенергия за над 60% от своята електроенергия, сушата миналата година доведе страната до ръба и я принуди да разчита на внос от съседите Уругвай и Аржентина.

Невиждана от 70 години суша удари Италия

Невиждана от 70 години суша удари Италия

Нивата на река По вече са най-ниското си ниво от век насам

Европа

Пресъхналите реки на Стария континент намалиха производството на енергия от ВЕЦ-овете до най-ниското ниво поне от 2015 г., според климатичния мозъчен тръст Ember. Това принуждава комуналните компании да разчитат на въглища и газ, използвайки запасите от гориво, които континентът се опитва да спести за зимата.

На този фон никоя страна не е построила повече язовири от Китай. В провинция Съчуан (с размерите на Германия) най-лошата суша от най-малко 60 години намали производството на енергия с 50% през август, точно когато търсенето на климатици скочи по време на горещата вълна. Властите трябваше да спрат захранването на много местни фабрики за почти две седмици, прекъсвайки доставките за производствените гиганти, включително Apple и Tesla.

Дори след като сушата в провинцията приключи в края на август, ефектите продължават. В съседната провинция Юнан предприятията за алуминий са принудени да работят с намален капацитет, за да пестят енергия, за да може резервоарите да се напълнят отново преди по-сухите зимни месеци. За да се справи с енергийния недостиг, Китай трябваше да разчита повече на въглища и газ, въпреки че глобалните разходи за горивата скочиха до рекордни нива.

И все пак последиците от глобалното изменение на климата могат да засегнат всички източници на чиста енергия. Рязко падащите температури през зимния сезон например могат да замразят вятърните турбини. Сушата в Европа ограничи производството в ядрени централи, които разчитат на вода от реките за процеса на охлаждане.

Тези тенденции подсказват, че водноелектрическата енергия едва ли ще запази водещата си роля в производството на чиста енергия за дълго. Според прогнози на Bloomberg ще има 18% увеличение на глобалния водно енергиен капацитет от сега до 2050 г., в сравнение с над 8-кратно увеличение за слънчевата енергия и поне 3-кратно увеличение на вятърната енергия.