Съоръжение, описвано като най-големия плаващ вятърен парк в света Hywind Tampen, произведе първата си мощност в края на миналата седмица. Предстои още турбини да бъдат пуснати в експлоатация преди края на годината.

Според норвежката енергийна компания Equinor, която е по-известна с работата си в нефтената и газовата индустрия, производството на електроенергия от първата вятърна турбина на Hywind Tampen е стартирало миналата седмица, предаде CNBC.

Въпреки че вятърът е възобновяем енергиен източник, енергията, произведена от Hywind Tampen ще се използва за захранване на енергийните операции в петролни и газови находища в Северно море.

"Hywind Tampen е първият в Норвегия и най-големият плаващ вятърен парк в света", коментира Гиер Тугесвик, който е главен изпълнителен вицепрезидент на Equinor за проекти, сондиране и доставки.

"Това е уникален проект, първият вятърен парк в света, захранващ инсталации за производство на нефт и газ", заяви още Тугесвик.

Вятърният парк Hywind Tampen се намира на около 140 километра от бреговете на Норвегия. Седем от турбините на вятърния парк са планирани да бъдат пуснати в експлоатация през 2022 г., като инсталирането на останалите четири ще се извърши през 2023 г. Когато бъде завършен, че ще има капацитет на системата от 88 мегавата според Equinor.

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

Най-големият източник на чиста енергия в света се "изпарява"

В глобален мащаб има сериозна хидроенергийна криза

Освен Equinor, другите компании, участващи в проекта, са Vаr Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea и OMV.

Според норвежката енергийна компания се очаква Hywind Tampen да задоволи около 35% от търсенето на електроенергия в находищата Gullfaks и Snorre. "Това ще намали въглеродните емисии от находищата с около 200 000 тона годишно", коментират от компанията.

Използването на плаващ вятърен парк за захранване на производството на изкопаеми горива обаче, вероятно ще предизвика някои противоречия.

Въздействието на изкопаемите горива върху околната среда е значително. Според Организацията на обединените нации (ООН) от 19-ти век насам "човешката дейност е основният двигател на изменението на климата, главно поради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ".

Map showing location of Hywind Tampen offshore wind park in the North Sea

източник: equinor.com

Наскоро генералният секретар на Организацията отправи остро предупреждение: "Ние сме в битката на живота си и губим. Емисиите на парникови газове продължават да растат, температурите в глобален мащаб продължават да се повишават и нашата планета бързо наближава повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим", каза Антонио Гутериш.

Нова индустрия

Турбините на Hywind Tampen са инсталирани на плаваща бетонна конструкция. Едно предимство на плаващите турбини е, че те могат да бъдат инсталирани на по-дълбоки места от тези с фиксирано дъно.

Още през 2017 г. Equinor започна работа в Hywind Scotland, съоръжение с пет турбини и мощност 30 MW, което беше наречено първият в света плаващ вятърен парк. Оттогава редица големи компании направиха стъпки в сектора.

През август 2021 г. европейската RWE Renewables и японската компания Kansai Electric Power подписаха споразумение за оценка на осъществимостта на "мащабен плаващ офшорен вятърен проект" във водите край бреговете на Япония.

През септември миналата година норвежката компания Statkraft обяви дългосрочно споразумение за покупка, свързано с 50 MW плаващ вятърен парк - който също е наречен "най-големият в света", край бреговете на Абърдийн, Шотландия.

Няколко месеца по-късно, през декември 2021 г., бяха обявени планове за три големи офшорни вятърни съоръжения в Австралия, две от които искат да разработят плаващи вятърни технологии.