Британската група Kinfgfisher е в преговори за покупка на акции от френската верига "Мосю Бриколаж", съобщи „Ройтерс".

Англичаните вече са собственици на френските фирми "Касторама" и "Брико депо", които са подобни на "Мосю Бриколаж". Това са вид магазини, които у нас навремето бяха наричани "Направи си сам". Сега в България веригата "Мосю Бриколаж" е много добре позната.
Kinfgfisher  възнамерява да купи 41.9 на сто от магазините на франчайз и 26.2 процента от акциите на фамилия Табюр по 15 евро акцията, а след това ще изкупи и миноритарните дялове на същата цена, твърди френският вестник.

Това означава, че "Мосю Бриколаж" се оценява на около 275 милиона евро, включително дълговете.

"След прехвърлянето на собствеността, съществуващата мрежа от магазини на франчайз и дъщерни фирми на "Мосю Бриколаж" ще бъдат запазени и ще им бъдат предложени по-добри условия за търговия", уверява британската група, която претендира, че е номер едно в Европа в бранша.

Със своя пазарен дял във Франция от 12 процента "Мосю Бриколаж" в момента заема третото място в този сектор след "Адео" и "Кингфишър". В края на декември м.г. френската група е имала 809 собствени или дадени на франчайз магазини във Франция и 69 в чужбина.

В България веригата има 11 магазина, които са собственост на компанията "Доверие Брико", в която основни акционери са "Доверие Капитал" с около 55%. Mr Bricolage държи останалите 45% през свързани компании. Приходите на "Доверие Брико" за последната отчетена досега година - 2012 г. достигнаха 88.7 млн. лв. спрямо 89.8 млн. лв. за предишната година. Българската компания управлява и по един магазин с марка Mr Bricolage в Македония и Сърбия.

Kingfisher има 1124 обекта в девет държави. Групата управлява марките B&Q, която присъства във Великобритания, Ирландия и Китай, Brico Dеpоt във Франция и Испания, Castorama във Франция, Полша и Русия, Hornbach (в която Кingfisher държи дял от 21%), джойнтвенчъра в Турция Koçtaş, и британската верига Screwfix. Приходите на групата достигнаха 10.6 млрд. паунда през 2013 г., а нетната печалба е 564 млн. паунда.

Това ще е поредното разместване в сектора, който напоследък видя фалита на Praktiker и все по-големите затруднения на веригата Baumax.