След драстичното поскъпване на природния газ от пролетта насам, през последния месец цените му падат в Европа и още повече у нас.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева коментира днес, че дружеството предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цената на газа у нас за ноември да е около 130 лева за мегаватчас. Посочената цена е по-ниска с 45% от тази за октомври, и с 65% - спрямо цената за септември.

Златева обясни, как е станало възможно това значително поевтиняване на синьото гориво - от една страна, напоследък има поевтиняване на газа в Европа. Но другата причина е, постигнатите много добри условия за покупка на втечнен газ за ноември, като отстъпката на двата доставчика спрямо борсовия индекс е съответно 38% и 50%, докато при предходни покупки тази отстъпка е била само няколко процента.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" допълни, че на 31 октомври има търг за слотове (за разтоварване на танкери с газ) на газовия терминал "Ревитуса". Дружеството води разговори и за ползване на газови терминали в Турция и Италия.

Защо цената на газа в Европа се срина?

Защо цената на газа в Европа се срина?

В последните дни е едва 35 евро на мВтч

Що се отнася до анонсирания търг за доставки на втечнен газ за 10 години, Златева информира, че първоначален интерес са проявили 20 компании от всички континенти, без Австралия.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че предварителната цена на газа за ноември се доближава до прогнозната. ''Отпада необходимостта от повишаване на цената за топлинната енергия", посочи той. По думите му "ако цената е 130 лева за мегаватчас, това ще е най-ниската цена от март досега".

И КЕВР, и "Булгаргаз" предупредиха за възможно покачване на цената на газа през декември, но "не с много". А газохранилището в Чирен се очаква към 1 ноември да бъде запълнено до 90% от обема си.

Възможно е поевтиняване на природния газ у нас с над 30% през октомври

Възможно е поевтиняване на природния газ у нас с над 30% през октомври

Основната причина е пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция