За последния месец цената на природния газ в Европа драстично падна. Борсовите данни сочат, че от 28 септември до сега, се забелязва тенденция на поевтиняване на природния газ в Европа. Преди почти месец борсата затвори на цена от 223 евро за мегаватчас, или около 2180 долара за 1000 куб. метра. Оттогава цената на природния газ в газообразно състояние почти постоянно спада, като само в периода между 4-ти и 6-ти октомври имаше леко повишение.

Тази сутрин тенденцията продължи, с поевтиняване с още 5,22%, показват данните от лондонската борса ICE. А фючърсите за ноември на хъба TTF в Нидерландия се търгуват на цена от 94 евро за мегаватчас, или около 920 долара за 1000 куб. метра. При това борсата затвори снощи на цена от 99,70 евро за мегаватчас, или около 980 долара за 1000 куб. метра газ.

Впрочем, цената на борсата в Нидерландия TTF се срина, като спот пазарът затваря в последните дни на 35 евро на мВтч, а фючърсите за ноември са 95 евро/мВтч.

Всъщност, сега се случва това, което изобщо не се очакваше в началото на лятото - танкери с втечнен газ, които циркулират около Европа, чакат разтоварване. Те биват блокирани, защото никоя от държавите с капацитет за разтоварване - Великобритания или Испания, няма достатъчно газохранилища, които могат да поемат толкова, колкото терминалите могат да регазифицират (преминаване на газа от течно в газообразно състояние).

Данни от търговци на втечнен газ показват, че в момента има дори танкери в Испания, които се търгуват почти на нула за ноември, защото няма търсене. Същевременно обаче корабите не си тръгват, тъй като очакват цените на газа да скочат с настъпването на по-студеното време. Към момента фючърсите за декември са 130 евро/мВтч.

Ако трябва да се обобщи накратко, сривът на цената на газа за Европа през последните дни може да се дължи основно на съчетанието на някои фактори, като: запълване на европейските газохранилища над 90%, запълване на капацитета за регазификация на терминалите за втечнен газ, топлото за сезона време.

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Вече нищо, свързано с природния газ в света, няма да е като преди

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка