За периода януари и август тази година търсенето на природен газ в Европа като цяло е намаляло с 10% в сравнение със същия период на 2021 г., а конкретно индустриалното търсене на газ е намаляло с 15%, Това пише турската агенция Anadolu, позовавайки се данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Европа компенсира намаляването на доставките на руски газ чрез увеличаване на вноса на втечнен газ (LNG), закупуване на тръбопроводен газ от Норвегия и използване на алтернативни енергийни източници. Докато търсенето на LNG в Европа нарасна с 65% на годишна база през първите осем месеца на тази година, това увеличение доведе до намаляване на предлагането на LNG в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Търсенето на природен газ намаля също и в Индия и Южна Корея, а остана непроменено в Китай и Япония. От друга страна, в САЩ цените на природния газ достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам, на фона на повишеното търсене на електроенергия, особено през лятото.

Завръщането на въглищната енергетика в света

Завръщането на въглищната енергетика в света

Към момента са на стадий проектиране или строителство около 100 нови въглищни електроцентрали

Голямото търсенето на втечнен газ в Европа ограничава възможностите за доставки за Азия

Под влияние на ограниченията в доставките на синьо гориво и високите цени, се очаква световното потребление на природен газ да спадне с 0,8% тази година. Спадът от 10% в търсенето на газ в Европа и стагнацията на търсенето в Азиатско-Тихоокеанския регион, имат решаваща роля за обема на потребление на газ в света.

Според прогнозите, глобалното търсене на природен газ се очаква да нарасне с 0,4% през 2023 г., спрямо настоящата година. Обаче посочената прогноза за растеж на търсенето през следващата година остава несигурна, поради позицията на Русия относно доставките на газ и икономическите последствия от запазващите се дълго време високи цени.

По оценка на експерти, вносът на LNG в Европа се очаква да се увеличи с 60 милиарда кубически метра тази година. Трябва да се отбележи, че тази цифра надвишава два пъти ръста на глобалния капацитет за износ на LNG миналата година. Очаква се вносът на втечнен природен газ в Азия да бъде по-нисък тази година в сравнение с 2021 г., поради ограниченията на доставките в резултат на силното търсене в Европа.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея

Без пестене на синьо гориво зимата в ЕС може да бъде тежка

Според представената в доклада на МАЕ аналитична прогноза за това как газовият пазар на ЕС ще бъде засегнат от евентуално пълно спиране на доставките на газ от Русия от 1 ноември, се предполага, че без намаляване на търсенето на синьо гориво, нивото на запълняемост на газохранилищата в ЕС през февруари 2023 г. може да падне под 20%. И ако вносът на LNG не се увеличи, тази цифра може да спадне до 5%, т.е. практически да са празни.

Анализатори обаче смятат, че дори без увеличение на доставките на втечнен природен газ за Европа, при 9% намаление на търсенето на газ през зимата в сравнение със средното за последните пет години, запълняемостта на газохранилищата ще се запази над 25% към края на зимата. Но пък при 13% спад в търсенето в сравнение със средното за последните пет години, запълняемостта може да е над 33%.

В тази връзка е изключително важно да се сведе до минимум изтеглянето на газ от газохранилищата и да се поддържат доставките на оптимално ниво, като същевременно се предприемат мерки за намаляване на потреблението на газ, препоръчват енергийни експерти.

Директорът по енергийните пазари и сигурността в МАЕ Кейсуке Садамори, коментирайки доклада, отбелязва, че намаляването на доставките на газ от Русия вреди не само на ЕС, но и на всички потребители и икономики като цяло. "Нашата прогноза за развитието на международните газови пазари продължава да е неясна. Всички признаци сочат, че ситуацията на пазарите ще бъде много напрегната и през 2023 г.", подчертава Садамори.

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Светът „жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Плановете за заводи за LNG на САЩ, Катар, Мозамбик, и кога ще заработят