Общата стойност на проектите за втечнен природен газ, които ще бъдат утвърдени за реализиране през 2024 г., възлиза на $42 милиарда, при общо $2 милиарда през 2020 г. Такава е оценката на нидерландската консултантска компания Rystad Energy, пише порталът ИнфоТек. Потребността от нови проекти и растежът на инвестициите в тях, са обусловени от нарастващия "апетит" на вносителите на втечнен газ (LNG) в света.

Предполага се, че производството на LNG през 2030 г. ще достигне 636 милиона тона, при 380 милиона тона през 2021 г. Прирастът на нови мощности ще бъде осигурен както от проекти, вече получили окончателно инвестиционно решение, така и от проекти, които сега са в етап едва на концепция.

Проектите от САЩ "щурмуват" пазара на LNG

В САЩ се реализира най-големият проект за втечнен газ, намиращ се в етап на активно строителство. Това е проектът Golden Pass LNG на стойност $10 млрд., осъществяван съвместно от QatarEnergy (до 70% дял) и ExxonMobil (30% дял) в Тексас. Заводът за втечнен газ включва три технологични линии, с общ капацитет от 18 милиона тона LNG годишно. Началото на производството в рамките на проекта е набелязано за 2024 г.

Друг голям проект за втечнен газ в САЩ - Plaquemines LNG, се реализира от Venture Global LNG в щата Луизиана. Той получи окончателно инвестиционно решение по-рано в тази година, а неговата стойност е $13,2 милиарда. Началото на производството на LNG е планирано за 2025 г., като максималният капацитет ще бъда 24 милиона тона годишно.

Започва разработката на най-голямото газово находище в света

Започва разработката на най-голямото газово находище в света

В проекта на Катар се включи и френската енергийна компания TotalEnergies

Най-големият производител на втечнен газ в света - Катар, възнамерява да увеличи своите мощности от сегашните 77 милиона тона, до 126 милиона тона годишно, до 2027 година.

ExxonMobil, Shell, TotalEnergies, Eni и ConocoPhillips станаха партньори на държавната QatarEnergy в проекта за разширяване на капацитета на завода за втечнен газ North Field East LNG до 110 милиона тона годишно.

В Мозамбик първите обеми втечнен газ трябва да бъдат произведени в края на тази година, след пускането в експлоатация на първата фаза на проекта Area 4 LNG. Тя включва разработка на газовото находище Coral и производство на втечнен газ на плаващия завод Coral Sul FLNG, с капацитет 3 милиона тона годишно. Вторият етап на проекта предвижда усвояване на находището Mamba и изграждане на сушата на завод за втечнен газ Rovuma LNG, с капацитет 15,2 милиона тона годишно, като се планира това да се случи до 2030 година.

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите "жертви"

Европа "надува" цените на газа, което се отразява не само на нея